Nejde zdaleka jen o trend mládeže. Tetování si pořizují lidé různého věku a postavení.


„Tetování je většinou na celý život. Mělo by odrazit charakter jeho nositele, proto je velmi důležitý výběr,“ říká třebíčský tatér Alain Kajan. Tetování se věnuje asi osmnáct let, profesionálně tetuje od roku 1998.


„Nejčastěji dělám černobílé motivy, ale ve větších městech je více populární barva,“ doplnil.


Denně posadí na své křeslo ve studiu minimálně jednoho člověka a kreslí na jeho tělo. Až v devadesáti procentech se k němu lidé vracejí. Chtějí tetování na dalším místě.


„Jedno tetování mám na levé ruce. Časem plánuji další, kolem bederní oblasti. To už by byla moje třetí ozdoba. Moje okolí na to neříká nic, jen manžel měl jisté připomínky,“ svěřila se Petra Jůrková z Okříšek.


Nejoblíbenější místa k tetování jsou na ramenech, zádech a na lopatkách. Častým vzorem bývají ornamenty. Ceny jsou závislé na náročnosti, barevnosti a motivu. Je mnoho druhů tetování, nemusí být ani na celý život, ale třeba jen na pět let. „Já pětileté tetování nedělám, jelikož nevěřím, že úplně zmizí,“ podotkl Kajan.


„Vybírala jsem si asi hodinu. Koukání do katalogů bylo nekonečné. Chtěla jsem tetování na nohu, ale přesné umístění vzoru mi poradil Alain. Prvně sem měla představu o něčem malém, ale nakonec jsme se shodli na něčem větším. Zvolila jsem si květinový barevný vzor, jelikož se mi barevné tetování líbí mnohem více,“ objasnila Jůrková.


Tetování není bezbolestné. Nejvíce citlivá místa jsou na kostech, nejméně na lopatkách. Jak moc bude tetování bolet, je první otázka většiny zákazníků. „Záleží, jak kdo je citlivý. Většina lidí tvrdí, že je to jen takové brnění a píchání. Krev trochu někdy teče, ale to není nic strašného, co by se nedalo přežít. Pokožka po tetování je zarudlá zhruba jeden den,“ popsal Kajan.


EVA UVÍROVÁ