V krajském městě začne program v sobotu již od poledních hodin. S úderem dvanácté hodiny začne na Masarykově náměstí jarmark, který nabídne svatomartinské víno, svařák, punč i medovinu. Ve čtyři hodiny odpoledne zahraje bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou.

Husí farma v Rohozné na Jihlavsku.
OBRAZEM: Lidé si pospíšili. Husí farma je už měsíc vyprodaná

Nejočekávanější, a rovněž nejnavštěvovanější průvod začne v pět hodin, kdy od brány Matky Boží vyjede svatý Martin na koni za doprovodu kapely Krless a početného průvodu v dobových kostýmech. „Myslím si, že svatý Martin je taková svátost, že by tam letos mohla být parta malých andělíčků. Chceme, aby bylo na co koukat,“ odpověděl na dotaz ohledně letošních novinek pořadatel Milan Kolář.

Návštěvníci se však mohou těšit i na tradiční zlaťáky, obří loutku Martina i dav v kostýmech svatomartinských hus. Nezmění se ani po všechny roky stejná bílá klisna, která je filmovou hvězdou. „Kůň je z hřebčína v Benicích a pojede na něm Tomáš Barták. Mají tam vzácné koně, protože hrají ve filmech na Barrandově, takže jsou to takové filmové hvězdy. Jsou tam dvě stejné kobylky a myslím, že se jednou také stalo, že jeden kůň jel ve stejnou chvíli na průvodu v Jihlavě a druhý v Praze,“ dodal Milan Kolář.

Kříž je součástí expozicie v Obrazárně Strahovského kláštera v Praze.
Radnice chce vrátit gotický kříž s ukřižovaným Kristem

Po zhruba třičtvrtěhodinovém průvodu bude následovat ohňostroj, zahraje folkrocková skupina AG Flek ze Zlína a vystoupí také jihlavská rodačka Lenka Slabá s kapelou. Akci moderují Lýdie Jakubičková a Petr Pavlovčík.

Tento svátek budou slavit také v Telči, Třešti, Havlíčkově Brodě či ve Vysokých Studnicích.


Telč
Slavnost svatého Martina, Panský dvůr Telč, sobota 15.00

Třešť
Svatomartinská jízda městem, průvod vychází od fary kostela sv. Martina, neděle 16.30

Havlíčkův Brod
Svatomartinský lampionový průvod kolem rybníku Hastrman, sobota 17.00

Třebíč
Svatomartinské slavnosti, Karlovo náměstí, Martin přijíždí v 17.00, sobota

Vysoké Studnice
Příjezd svatého Martina, program u budovy místního sálu, pátek 18.00