„Před třemi lety nás z Nivy vyhnalo počasí. Napršelo tolik, že jsme museli na hřiště na Nivě položit novou vrstvu, aby lidé nestáli v blátě. Začali jsme uvažovat o změně místa a jedinou možností bylo přesunout akci na sokolský stadion, který má travnatý povrch," přiblížil Alois Caha, jeden z pořadatelů.

Kromě lepšího povrchu je na sokolském stadionu o hodně víc místa. Při jubilejním desátém ročníku se na Nivě sešly tři tisícovky návštěvníků, to bylo maximum. Víc by se jich nevešlo. I to byl jeden z důvodů, proč se pořadatelé dobrovolní hasiči rozhodli pro změnu.

Na loňském ročníku se negativně podepsalo počasí. Vzhledem k tomu, že se vystoupení koná za každého počasí, nenechali organizátoři nic náhodě a v případě nepřízně počasí mají praveny tři maxi stany. „Na sokolský stadion se vejde dvakrát víc lidí, než na Nivu. Díky velkokapacitním stanům bude téměř polovina hřiště zastřešena," doplnil Alois Caha.

Hostem letošního ročníku Starče budou Synkopy 61. Známá brněnská kapela dostala přednost před další brněnskou formací, Progresem. „Uvažovali jsme právě o těchto dvou kapelách. Nakonec to vyhrály Synkopy 61. Chtěli jsme, aby v programu vystoupilo i mužské těleso Bambini má bratra. Bohužel, ani letos se návštěvníci nedočkají. Už ale se sbormistrem jednáme o příštím ročníku, kde, jak doufám, se Bambini objeví," dodal Caha.

Už tradičně patří úvod přehlídky mladým začínajícím hudebníkům. Zájem o vystoupení je z jejich strany čím dál tím větší. Letos se na pódiu představí Storm.

„I když veřejně vystupujeme už více jak dva roky, na takovéto akci jsme ještě nikdy nehráli. Jsme sami zvědaví, jaké to bude," řekl kapelník Stormu Jaroslav Huňáček.

Kapela vystupuje spíše na zábavách, před nedávnem si vyzkoušela pódium na Karlově náměstí. Věkové složení je ve Starči oproti zábavám poněkud jiné.

„Snažíme se lidi především pobavit, aby z našeho vystoupení odcházeli s dobrou náladou. Doufám, že se nám to podaří i ve Starči, i když je věkové složení jiné. Kromě převzatých písniček zahrajeme i šest vlastních skladeb," dodal Huňáček.

Storm si na pódiu odehraje pětačtyřicet minut, pak už přijdou na řadu legendy. Tentokrát vystoupí Puls, Matador, Watt 80, Old Arcus, Paprsky, Pekelníci a Merkur. Každá z kapel dostane půlhodinu. Ve 22 hodin přijdou na řadu Synkopy 61. Pak nastoupí na scénu opět domácí kapely. Stařeč 2012 začíná v 16 hodin. Poděkování za uspořádání přehlídky patří Jiřímu Kalinovi a všem členům SDH Stařeč.