Pivo poteče proudem, zazní dechovky, rock i pop. A přijede zahrát dívka, která, kdyby byla chlap a zpívala, stála by na pódiu vedle Placida Dominga. Řeč je o německé houslistce Sophii Jaffé. V osmadvaceti letech patří ke světové špičce.


„A proto si ji český virtuos Václav Hudeček přál mít jako skvělou tečku na závěr svého festivalu v Moravských Budějovicích. Hudební akce proběhne ve dnech od 5. do 7. června a představí se namátkou Hradišťan nebo Olomoucká filharmonie,“ informoval manažer pořádající agentury Ars/Koncerts Tomáš Kučera. Křehká fenomenální hudebnice Sophia Jaffé pochází z muzikantské rodiny, houslím se věnuje od pěti let.


Do Budějovic přijede z Mnichova a za doprovodu olomouckých filharmoniků zahraje skladby Smetany, Suka a Janáčka.
Loňský první ročník festivalu byl mimořádně úspěšný, a tak i letos se podařilo radnici a agentuře sehnat potřebné víc než dva miliony korun.
Moravskobudějovické kulturní léto začíná 24. května. Nabídne milovníkům dechové hudby Festival Miroslava Kratochvíla, v areálu letního kina se mohou těšit třeba na Moravanku.


Za týden 31. května se na zámeckém nádvoří představí v rámci Moravskobudějovických letnic dětské folklórní soubory.
Po zmíněném Setkávání Václava Hudečka následuje 27. června Rocková líheň, jež má být příležitostí pro mladé kapely.


Od 6. do 14. července v areálu letního kina proběhne druhý ročník Letního filmového festivalu. Vždy po setmění mají lidé šanci díky sponzoringu zadarmo zhlédnout filmy jako Báthory, Líbáš jako bůh, Nestyda a podobně.


Bratři Ebenové plus AG Flek


Datum 2. srpna by neměli přehlédnout příznivci výborné muziky. Na zámeckém nádvoří vystoupí Bratři Ebenové a AG Flek - kombinace, která má grády. Lístky budou v předprodeji od poloviny července v budějovickém informačním centru.


A 15. srpna rozhýbou centrum města Schaumburské manévry. „V tomto roce budou pouze jednodenní. Musíme šetřit, upustili jsme tedy od nočního průvodu,“ upřesnila ředitelka Městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková.


Od 17. do 23. srpna zámecké nádvoří přivítá ochotníky v rámci letní přehlídky Horákův horácký festival. 29. srpna pak do centra vtrhnou Pivní slavnosti jako přitažlivý mix konce prázdnin, regionálního bigbítu a piva.


Proti proudu


Přesně o měsíc později se kruh pomyslně uzavře Svatováclavskými slavnostmi. Estrádní vystoupení dechové hudby Boršičanka slovem doprovodí lidový vypravěč.


Samostatnou kapitolu tvoří rockový festival Proti proudu. Letos má termín 17. a 18. července Během dvou dnů se na pódiích vystřídá více než 40 hudebních skupin a dýdžejů. Dorazí kapely jako UDG, Basta Fidel, Sunshine nebo Kryštof. Lístky lze zakoupit už nyní, prodejní místa jsou na webovkách festivalu.