„Na sobotu jsem se hodně těšila, hlavně z toho důvodu, že si zatancuji, a to se mi splnilo vrchovatě jak na Zatrestband, tak na Čankišou. Bylo to báječné,“ sdělila své dojmy návštěvnice Helena Podleská.


Do rozjásaného davu přinesl trochu uklidňující hudby sympatický madagaskarský hudebník Rajery, který se divákům představil hrou na bambusovou citeru jménem valiha.


Svoje plody během odpoledne představilo také celotýdenní úsilí Hnízda múz. Návštěvníci mohli vidět ukázky havajských tanců, bojového umění, výsledky fotografické, výtvarné nebo animátorské dílny. „Společným projektem všech členů naší dílny bylo vytvořit klip k písničce skupiny The Pale, který vypráví o tom, jak zpěvák skupiny zkrotí nezbedné židle, jež zaplnily Náměšť,“ vysvětlila vedoucí animátorské dílny.


Večer vyvrcholil písněmi divoké balkánské dechovky Fanfara Zimbrul, která fanfárami opravdu nešetřila, což nevíc ocenili nadšení diváci. Asi deset muzikantů, pocházejících z rumunské Moldávie, nenechalo nikoho sedět v klidu.


A jak celý festival hodnotil dramaturg festivalu Michal Schmidt? „Jsem spokojený, myslím, že se festival vydařil. Z hlediska dnešního závěrečného dne jsem rád, že se to odehrávalo v zámeckém parku, i když hrozilo, že bude pršet,“ zhodnotil Schmidt. Příští ročník Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou bude slavit již pětadvacáté jubileum.

PAVLA KRČÁLOVÁ