„Vánoce na zámku proběhnou již potřinácté a každý rok se je snažíme nějak tématicky zaměřit. Letos jsme dali přednost rodině. Z depozitáře jsme vybrali vše, co se vztahuje k tomuto tématu a prohlídkovou trasu A jsme dozdobili.


Vybrali jsme nejen obrazy, ale i deníčky, fotografie, vlasové šperky, výšivky a suché květy, které se často uchovávaly pro vzpomínku,“ uvedla Jana Petrová, pracovnice zámku.


Vánoce bude připomínat i květinová výzdoba, která bude návštěvníky provázet celým zámkem. Nebude chybět ani symbol Vánoc, vánoční stromky.

„V celém zámku jich je celkem deset, ten největší jsme dali do sálu předků. Měří čtyři metry a při jeho instalaci a zdobení jsme se zapotili všichni,“ přiznala Jana Petrová. Ale nejen výzdoba patří k Vánocům na zámku. Neodmyslitelnou součástí jsou řemeslné trhy. Stánky se zbožím rozmanitým jsou rozesety po celém areálu. Nebude chybět ani kulturní program, který letos nabídne od kejklířů přes pohádku pro děti až po hudební vystoupení žáků tamní základní školy.

„Jedinečnou specialitou, se kterou se návštěvníci setkají hned u vchodu je vánoční punč. Jeho recept je původní z dob, kdy zámek patřil Questenberkům,“ dodala Jana Petrová. Vánoce na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou budou probíhat už tuto sobotu a neděli.


Otevřeno pro veřejnost je od 9 do 17 hodin.

Program

#nahled|https://g.denik.cz/40/8a/101209_tr_program_vanoce_zamek_jaro_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/40/8a/101209_tr_program_vanoce_zamek_jaro.jpg|Vánoční program na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.#