To není jediná novinka z Budějovic. Tamní mladí nejen věkem se můžou těšit na tradiční čarodějnice s malým festiválkem a loučení s prázninami, opět za účasti kapel. Je to čerstvé rozhodnutí pořádajícího občanského sdružení K4.

„Po vášnivé rozpravě mezi členy sdružení jsme se rozhodli, že nemáme především lidské zdroje k uskutečnění tak velké akce, jako je Proti proudu. Pokud bychom festival uspořádali, nebyl by ani zdaleka tak kvalitní, jako v minulých letech,“ sdělil právě znovuzvolený předseda sdružení Tomáš Veverka.
Čarodějnice se uskuteční také v letním kině, klasicky 30. dubna.

„Máme v plánu pozvat několik lokálních kapel, akce bude zdarma. Dramaturgie Proti proudu by měla být obdobná jako v minulosti, to znamená kvalitní kapely s jednou hvězdou. I loučení s prázdninami je už tradiční, naváže na předchozí ročníky. Odehraje se taktéž v letním kině a zdarma. Dramaturgie bude založená na místních kapelách, které budou doplněny nějakým diváckým tahákem,“ prozradila místopředsedkyně K4 Barbora Pipášová.

Zapojí omladinu

Občanské sdružení má v plánu nově a více zapojit do pořádání zmíněných tří akcí mladé lidi z regionu. „Mělo by to vypadat tak, že zkušený starší organizátor vezme pod svá křídla někoho nového a bude mu pomáhat při zajišťování dramaturgie, propagace, občerstvení a podobně. Vedení K4 očekává omlazení organizace. Postupně přenechá činnost – jistě zajímavou – novým lidem, kteří by za pár let mohli navázat na dobrou tradici původního festivalu Proti proudu a znovu by jej mohli začít pořádat,“ upřesnila Pipášová. Myslí si, že s radnicí bude dobrá spolupráce. První známkou toho je fakt, že dva organizátoři se pravděpodobně stanou členy kulturní komise města.