„Výstava si klade za cíl přiblížit veřejnosti muzea a galerie zřizované Krajem Vysočina, ukázat každodennost i výjimečnost muzejní práce, představit smysl existence muzeí a galerií a prezentovat to nejzajímavější, co mají ve svých sbírkách," popsala Božena Kabelíková z třebíčského Muzea Vysočiny.

Výstava je putovní a do Třebíče dorazila z Jihlavy. „Zásadní rozdíl spočívá v umístění exponátů. Třebíč nabízí návštěvníkům vystavené exponáty v jednom prostoru v Konírně zámku, a to jak pro muzejní, tak i galerijní část. Takové uspořádání považujeme za klad, jelikož muzejní i galerijní část spolu mohou určitým způsobem komunikovat," podotkla Božena Kabelíková.

Mezi nejzajímavější vystavené exponáty bude patřit obraz Antonína Altmanna Sklízení sena u Třebíče (1841), dále sousoší Zaváté šlépěje (1946), jehož autorem je Jaroslav Šlezinger. Za muzejní část sbírek Muzea Vysočiny Třebíč je třeba zmínit soubor moravských vltavínů a kraslice Vratislava Bělíka.

V rámci výstavy je přichystán i tvůrčí koutek, který bude vyhrazen všem účastníkům, zejména dětem. „K výstavě Poklady Vysočiny je školám, od mateřských po střední, nabídnut vzdělávací program s názvem Co se skrývá ve skříni. Muzeum, to nejsou jen vystavené předměty ve vitrínách, ale spousta dalších v depozitáři. O každý z nich je potřeba se pečlivě starat. Program představí dětem, žákům a studentům cestu předmětu od nálezu přes restaurování, opravu, až po vystavení," doplnila Božena Kabelíková.

Výstava v Třebíči potrvá do 29. května. Poté Poklady Vysočiny poputují do Horácké galerie v Novém Městě na Moravě.