Posluchači se mohou těšit na známé melodie a texty, chybět by neměly Mertovy písně jako Astrolog, Praha magická nebo Chtít chytit vítr. „V koncertním programu uslyšíte Mertovy nesmrtelné písně ze 70. a 80. let, to vše ještě podtržené Fenclovým klavírem a dialogy s Hrubého houslemi, kdy si posluchač užívá čisté muzikantské inspirace, improvizace, a hlavně radosti ze společného hraní," zve na koncert Eva Malá z pořádajícího třebíčského Městského kulturního střediska.

Originální hudební trio tvoří dva velezkušení hudebníci a o desetiletí mladší klavírista. Vladimír Merta je písničkář, publicista, spisovatel, filmový režisér a gigant mezi českými písničkáři. Na hudební scénu vstoupil v 60. letech spolu s Karlem Krylem nebo Vlastou Třešňákem, do historie české hudby se zapsal naprosto nesmazatelně. Jan Hrubý je coby houslista spojovaný především s kapelami ETC Vladimíra Mišíka nebo Framus Five Michala Prokopa, ale také s vlastními projekty, většinou pod hlavičkou Kukulín. Podílel se na několika nejzásadnějších českých rockových albech. Třicátník Ondřej Fencl je klavírista, kytarista, zpěvák, hudební publicista nebo frontman folk-rockového Hromosvodu.

Napříč generacemi

Ke spojení napříč generacemi došlo na jaře 2011. „Ondřej Fencl napsal email, že by mi rád poslal desku jeho kapely Hromosvod. Já na to: přijď dnes večer do klubu Kaštan, mám tam koncert. Zahrajem si a je to! A bylo to," zavzpomínal Merta na začátek spolupráce. „Hráli jsme bez zkoušení celou hodinu. To se může stát leda tak Dylanovi. Nebo mně," dodal. Spolupráce Merta-Fencl tak mohla začít, trio pak pro letošní tour po republice doplnil Jan Hrubý.

Koncert Vladimíra Merty, Jana Hrubého a Ondřeje Fencla se uskuteční při příležitosti slavnostního večera ke vzniku Československa, součástí večera bude také udělení cen města Třebíče významným osobnostem veřejného života. „Začátek je v 19 hodin. Vstupenky jsou k zakoupení u pokladny Národního domu na Karlově náměstí nebo přes E-vstupenky na stránkách www.mkstrebic.cz," dodala Malá.