Zpočátku tančil pouze na školních besídkách nebo kulturních akcích v místě vzniku. První větší úspěch však na sebe nenechal dlouho čekat. Po soutěži folklórního tance na Sedmikvítku byl Okřešánek vybrán na benefiční koncert Děti dětem do Kongresového centra v Praze. Další ročník Sedmikvítku již okříšský soubor opanoval, stejně jako následné republikové finále v Praze. Putovní pohár byl třešničkou na dortu usilovné přípravy a nezměrného nadšení. „Od té doby dostáváme nabídky na účast na folklórních přehlídkách či festivalech. Rádi jezdíme i na obecní slavnosti srazy rodáků, setkání seniorů, hody a další," říká vedoucí souboru Ilona Mikešová.

Součástí Okřešánku, který aktuálně navštěvuje dvaatřicet tanečníků a nejmladšímu z nich je šest let, je také kapela s houslemi, basou, akordeonem, ale i vozembouchem.

Svůj um předvedl soubor nejen v českých a moravských končinách, ale také v zahraničí. „Každoročně cestujeme na mezinárodní festivaly. Byli jsme na Slovensku, v Itálii a již čtyřikrát v Maďarsku," poznamenala Mikešová s tím, že poslední z maďarských zastavení bylo nejzdařilejší. Krom práce si totiž děti dosyta užily volného času. „Obdivovaly místní zoologickou zahradu, koupaly se na Balatonu, projely se lodí a navíc jsme každý večer grilovali," vzpomíná Mikešová.

Nejen folklórní tradici, tanec, ale také Okříšky reprezentuje Okřešánek u nás i ve světě. „Jsme rádi, že tady máme takový soubor. Jejich úspěchy mě upřímně těší," řekl starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý.

Folklórní akci můžete navštívit již v sobotu při třebíčském Bramborobraní. Okřešánek u toho samozřejmě nebude chybět.

KAMIL ČERNÝ