Grantová komise Ministerstva kultury nedoporučila letošní ročník festivalu podpořit. „Bohužel musím konstatovat, že i přes značné úsilí se nám k dnešnímu dni nepodařilo tento finanční výpadek překlenout. Abychom nezklamali dlouholeté příznivce festivalu, rozhodli jsme se zrušit pouze ekonomicky nejnáročnější festivalový projekt, kterým je závěrečný koncert festivalu, naplánovaný na sobotu 20. srpna do zámecké zahrady v Jaroměřicích," oznámil ředitel festivalu Miroslav Stehlík.

Na koncertě měla být uvedena velkolepá 9. symfonie se závěrečnou Ódou na radost Ludwiga van Beethovena. „Věřím, že posluchači nezůstanou o toto mimořádné dílo světového repertoáru ochuzeni a že je festival bude moci zařadit do dramaturgie některého z příštích ročníku," slibuje Stehlík.

Výsledky grantového řízení jsou zveřejněny na webových stránkách ministerstva už od konce února. Vyplývá z nich, že Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského skončil na 47. místě ze 74 žadatelů tj. sedm míst pod čarou. Referent ministerstva kultury Vít Roubíček Deníku sdělil, že jednotlivé projekty boduje jedenáctičlenná grantová komise složená z předních českých odborníků.

„Je to způsob osvědčený, komise je regionálně a odborným zaměřením vyvážená a její členové pracují na základě omezeného časového mandátu. Komise jako kolektivní orgán není povinna zdůvodňovat své hodnocení. Výsledek jednání poradního orgánu schvaluje ministr kultury. Na přidělení dotace není právní nárok," popsal Roubíček.

Vstupenky se vrací

Zakoupené vstupenky na závěrečný koncert je možné vrátit ve stejném předprodejním místě, v němž byly vydány nebo v sídle koncertní agentury Arskoncert v Brně. Posluchačům, kteří budou mít zájem navštívit místo zrušeného závěrečného koncertu zahajovací galakoncert festivalu v sobotu 6. srpna, nabízí pořadatelé poloviční slevu na stejný počet vstupenek, jaký měli zakoupený na závěrečný koncert.

Ostatní koncerty 18. Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského se uskuteční beze změn. Probíhat budou od 6. do 18. srpna v Jaroměřicích nad Rokytnou, Dalešicích, Dukovanech a ve Valči u Hrotovic. Účinkovat vedle pěvců a pěvkyň budou Moravská filharmonie Olomouc, Český filharmonický sbor Brno, ale také Vojtěch Dyk & B-Side Band či Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou.