Od poloviny 60. let minulého století uskutečnil osmadvacet samostatných výstav, zúčastnil se mezinárodních salonů současného surrealismu v Portugalsku, Chile a v Kostarice.

Přes třicet let se věnoval výhradně koláži. Kresby a malby převažují až od konce 90. let. V Galerii Chodba, pro niž připravil řadu výstav současných umělců, se vlastní tvorbou představuje již potřetí. Spolu s kurátorkou Markétou Nekudovou nyní zvolili k uvedení obsahem a formou jednotný cyklus třiceti čtyř tušových kreseb malého formátu nazvaný Vysočina je letící Ikaros. Jedná se o kresebně zjednodušenou obrazotvornou parafrázi mytologického Ikara. V Dočekalově vyjádření neprchá z Minóova krétského paláce, neletí nad Egejským mořem, nepadá do jeho vln. Vznáší se nad Vysočinou, řečeno obrazně: Vysočina má ikarská křídla, „stoupá ke Slunci“.

Při vernisáži výstavy Dočekal hovořil o kresbě. Také připomenul k tématu vztažené myšlenky a vyznání některých známých umělců a uměleckých historiků. Citujme alespoň úryvek ze stati Maxe Jacoba Friedländera (1867–1958): „Kresba vzniká relativně rychle, spontánně, je projevem rozhodnutí, zkratky, duchovního záznamu, proto je nedocenitelná jako intimní vyjádření individuality.“

Jan Dočekal, Vysočina je letící Ikaros, kresby. Galerie Chodba, Katolické gymnázium Třebíč. Výstava potrvá do 23. června 2017, pro veřejnost je otevřena ve dnech školního vyučování od 8. do 15. hodiny.

Představuje autentickou podobu interiérů zámku z konce 19. a počátku 20. století.
Zámek v Náměšti nad Oslavou opět mimořádně zpřístupní Dětský a Královský apartmán