Nezvalova Třebíč probíhala v 70. a 80. letech minulého století. „My jsme se tohoto festivalu ujali hlavně kvůli tomu, protože máme pocit, že původní festival svým politickým zaměřením Nezvalovi jako básníkovi spíše uškodil. Chceme se vrátit k jeho uměleckým kvalitám," řekla Marie Dočkalová, ředitelka třebíčské knihovny.

Právě knihovna je hlavním pořadatelem, festival pořádá ke 130. výročí svého založení a 115. výročí narození Vítězslava Nezvala. „Nezval byl všeobjímající kulturní osobnost, byl to umělec, který působil ve všech možných odvětvích a my se je v rámci festivalu pokusíme alespoň naznačit," podotkla ředitelka.

Nezvalova Třebíč začíná v pátek 20. března a potrvá až do čtvrtka 2. dubna. „Úplně na konec jsme na 6. dubna přidali akci, která se týká 130. výročí založení knihovny. Shodou okolností se datum shoduje s dnem úmrtí Nezvala, 6. dubna 1885 byla založena knihovna a Vítězslav Nezval zemřel 6. dubna 1958," zmínila Dočkalová.

Soutěž rozhoduje také europoslanec

Celý festival zahájí páteční Noc s Vítězslavem Nezvalem. Kromě celovečerního kulturního programu se zde také vyhlásí výsledky celostátní literární soutěže. „Lidé soutěžili ve dvou kategoriích, od 12 do 19 let a od 20 let výše. Sešlo se téměř 80 prací z celé republiky," konstatovala Dočkalová.

Jedním z porotců, kteří vybírají vítěze, je také europoslanec Tomáš Zdechovský. „Jsem velmi rád, že se i mladí lidé stále zajímají o poezii a dokonce ji píšou. Psaní básní podporuje kreativní myšlení, umožňuje povolit uzdu fantazii a přenést naše emoce do literárního díla. Jsem mile překvapený tak velkým zájmem o soutěž a oceňuji třebíčskou knihovnu za to, že se pustila do přípravy a realizace tohoto festivalu a obnovení tradice," uvedl Zdechovský. V porotě nebude sedět jen do počtu, sám je totiž autorem tří básnických sbírek a jedné novely. O nejlepších dílech spolu s ním rozhodují ještě Petr Kukal, Blanka Fišerová, Aleš Říman a Miroslav Koupil.

Nezvalova Třebíč se podle Dočkalové bude konat jednou za pět let: „Každoročně si ji hodláme připomínat malým víkendovým festivalem poezie." Náklady na celý festival se budou pohybovat mezi 250 a 300 tisíci korun. Finanční prostředky získala knihovna od města Třebíč, z kraje Vysočina, ministerstva kultury a od soukromých dárců. Počítá se i s příjmy ze vstupného.

Důležitou součástí Nezvalovy Třebíče jsou výstavy, stěžejní je ta s názvem Vítězslav Nezval. Život a dílo. Tu knihovna připravuje ve spolupráci s Moravským zemským muzeem a s Památníkem písemnictví na Moravě.

Básní se v ulicích

Nezvalova Třebíč se objeví také v ulicích, a to díky Guerilla Poetringu. Jde o projekt třebíčské básnířky Blanky Fišerové. „Lidé mohou básně vyvěšovat na různá veřejná místa po městě, kde si je někdo jiný může přečíst a pokud se mu líbí, případně i odnést," vysvětlila Dočkalová.

V pátek od rána až do odpoledne budou na Karlově náměstí básnit třebíčské střední a základní školy, v sobotu se potom básně objeví v ulicích města.

Vítězslav Nezval byl český básník, spisovatel a překladatel. Narodil se 26. května 1900 v Biskoupkách a zemřel 6. dubna 1958 v Praze. V letech 1911 1919 studoval na třebíčském gymnáziu. Nezval patřil mezi zakladatele poetismu a byl vůdčí osobností českého surrealismu. Ve čtyřiadvaceti letech vstoupil do KSČ, po roce 1948 patřil mezi aktivní funkcionáře. Mezi jeho významná díla patří Podivuhodný kouzelník, Edison, Žena v množném čísle, Absolutní hrobař, Praha s prsty deště nebo 52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida.