Opět přijede řada výjimečných světových muzikantů, mnozí z nich vystoupí v České republice poprvé. Jména nezasvěceným mnoho neřeknou. Festivalový dramaturg Michal Schmidt ovšem málokdy sáhne vedle. Folkové prázdniny tak i letos navštíví skvosty britské folkové scény. Poprvé se u nás představí vlámský akustický kvintet WÖR, který hudbu z 18. století posílá dál s příměsí jazzu, folku a irské melodičnosti. A to není zdaleka vše.

„Těžko někoho vyzdvihnout, jako takzvaní headlineři by mohly figurovat všechny kapely,“ komentuje svůj výběr Michal Schmidt.

Festival úvodním společným koncertem otevřou polská skupina Vołosi a maďarský houslista Félix Lajkó. O závěr se postará další výbušná skupina z Polska Tęgie Chłopy, reprezentující tradiční taneční hudbu z regionu.

Ze Skotska do Náměště přicestují dvě instrumentálně excelentní kapely, Talisk a Rura. Na programu je i dvojice italských zpěváků a hudebníků Ilaria Graziano & Francesco Forni nebo šestice zpěváků San Salvador, která se stala naprosto nečekaným šokem loňského veletrhu Womex.

O jeden z večerních koncertů se postará proslulý kubánský jazzový klavírista Omar Sosa. S ním vystoupí zpívající hráč na koru Seckou Keita ze Senegalu a venezuelský perkusista Gustavo Ovalles.

V jiný den bude znít autenticky syrový gospel Como Mamas od břehu Mississippi.

Ilustrační foto
Bazén je nutné opravit. Jinak budou školáci jezdit na výuku jinam

Těšit se také můžete na Ženský a mužský sbor z Kudlovic, který pod vedením Jitky Šuranské a Stanislava Gabriela chystá na Folkovky zcela speciální koncert.

Záruku nepochybné hudební krásy dopředu poskytuje festivalový projekt Harfy nad Oslavou, v němž se setkají tři mimořádné osobnosti: Catrin Finch z Walesu, senegalský hráč na koru Seckou Keita a Kolumbijec Edmar Castañeda.

A na programu je i jeden zcela výjimečný projekt. „Mezi největší události posledních let patří album Yiddish Glory, nominované dokonce na Grammy. Židovské písně z druhé světové války a holocaustu zvonící vzdorem, krutou pomstou, láskou, nadějí a humorem, o kterých se svět neměl nikdy dozvědět v ukrajinském archívu nedávno objevila kanadská historička Anna Shternshis a do albové a koncertní podoby je s mezinárodní sestavou hvězdných hudebníků uvedl producent Dan Rosenberg,“ popsal Michal Schmidt.