Některé z přehlídek mají tradici dlouhou desítky let, jiné o pravidelný zájem návštěvníků teprve usilují. Jedním z nejdéle trvajících je vícežánrový festival Prázdniny v Telči. Na nádvoří tamního zámku se uskuteční letos už potřiatřicáté.

Prázdniny v Telči potrvají od 24. července do 9. srpna. Festival zahájí koncert slovenské zpěvačky Szidi Tobias, diváci se mohou těšit například také na Druhou trávu, Karla Plíhala, bratry Ebeny nebo představení Mlýny Divadla Sklep.

Tradici jen o tři roky kratší mají Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. Jubilejní 30. ročník mezinárodního vícežánrového festivalu se letos na náměšťském zámku uskuteční od 25. července do 1. srpna. Festivalový program pravidelně zahrnuje interprety world music, moderního jazzu, lidové hudby a folku. Tradiční součástí je odborné kolokvium. Doprovodný program nabídne umělecké dílny, výstavy, happeningy i divadelní představení.

Sedmnáctileté trvání má Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou. Koncerty se uskuteční od 1. do 15. srpna v tamním zámku, ale také na zámku ve Valči u Hrotovic a na nádvoří pivovaru v Dalešicích. Festival zahájí laureáti světové operní soutěže Plácida Dominga Operalia v programu z děl italských a francouzských operních skladatelů. Na akci přijede také skupina Olympic, Dan Bárta a Lenka Dusilová. Přehlídka nabídne rozšířenou řadu pěti komorních koncertů. Na závěr zazní nejznámější oratorní dílo Gioacchina Rossiniho Stabat Mater.

Diváky lákají i mladší festivaly

Patnáctý ročník festivalu Sázavafest přivítá na přelomu července a srpna zámecký park ve Světlé nad Sázavou. Diváci se mohou těšit na legendy tuzemské populární hudby i zahraniční hosty. Vystoupí mimo jiné německá formace Alphaville, britská skupina Kosheen nebo slovenský raper Rytmus.

Benjamínkem mezi festivaly na Vysočině je jihlavský Vysočina fest. Na jeho třetím ročníku vystoupí od 9. do 11. července v areálu letního kina 25 kapel. Návštěvníci uslyší například skupiny Chinaski, Arakain s Lucií Bílou, Wanastowi Vjecy nebo Čechomor, vystoupí i slovenské kapely No Name, Iné kafe či Horkýže slíže. Na druhé scéně se představí punková kapela Visací zámek, znovu zrozená skupina Stromboli, Wohnout, Mňága a Žďorp, vystoupí i Ondřej Havelka a Melody Makers. Součástí bohatého doprovodného programu Vysočina festu bude představení muzikálu Jesus Christ Superstar.