A jak moc do muže po padesátce vjede nová míza, když jeho manželka chce oddělené lože a on při vybírání nové postele v obchodě přímo na jedné takové posteli potká mladou dámu, která si své nové lože právě zkouší? A jak se spolu asi baví dva manželé, které už dostihl Alzheimer, a tak sice vzpomínají na svá mladá léta, jež ovšem prožili s někým jiným? Přesně na tyto otázky přináší odpovědi komedie „Víš přece, že neslyším, když teče voda", od amerického dramatika Roberta Andersona, kterou v neděli v moravskobudějovické Besedě uvedla agentura KulturTop Ivany Řídké a Hany Štěpničkové.

Skvěle obsazené situační komedie, ve kterých se představili Petr Nárožný, Václav Vydra, Naďa Konvalinková, Libuše Švormová, Eva Janoušková a Jiří Ptáčník, útočily na bránice zcela vyprodaného divadelního sálu.

Václav Vydra coby herecký chameleon

V okamžiku, kdy Petr Nárožný coby poněkud úzkoprsý ředitel divadla polemizuje se svým dvorním dramatikem Jiřím Ptáčníkem o tom, že v nové hře přece nemusí být scéna s nahým chlapem, se na scéně objevuje čtvrtořadý herec ve skvělém podání Václava Vydry, který touží po každé roli. Po sérii nedorozumění, kdy předvádí, že jednou může hrát vysokého muže, jindy zase malého, někdy svalnatého, jindy s pořádným pupkem, se Vydra nakonec na jevišti opravdu objeví úplně nahý… Leč, milé divačky, zase tak moc z něj přece jen neuvidíte, a navíc vytouženou roli mu vyfoukne věhlasný Laurence Olivier.

Po přestávce představení pokračuje dvěma kratšími kusy, přičemž v prvním se na scéně v podobě obchodu s postelemi objeví Jiří Ptáčník s Naďou Konvalinkovou, která touží po 25 letech manželství spát odděleně. Její muž má ovšem na věc poněkud jiný názor, ve kterém se jen utvrdí v okamžiku, kdy Konvalinková odejde vybírat čela postelí a na jevišti se objeví mladá dáma v podání Evy Janouškové, která rozhodně ve svém loži nehodlá být sama. V tom je s ní Ptáčník rozhodně zajedno.

Herbert v Chicagu a Muriel u vrbiček

Poslední scénka je situací, do které by se nechtěl dostat asi nikdo z nás. Starý manželský pár, který bravurně ztvárnila Libuše Švormová s Petrem Nárožným, vzpomíná na svá mladá léta. Problém ovšem tkví v tom, že oba těch manželství prožili více a jejich vzpomínky patří někomu jinému.

Herbert svou ženu Muriel občas oslovuje Grace nebo Mary, ona jeho naopak Harry či Bernie a dokola mu povídá, že s ní byl v Benátkách či v Chicagu a on pro změnu láskyplně a s plaménky v očích hovoří o tom, jaké to bylo tam „u těch vrbiček". A kolik vlastně měla Sněhurka trpaslíků?

Lehký humor plný vypilovaných dialogů, jimiž jsou hry, které zajišťují Ivana Řídká s Hanou Štěpničkovou, proslulé, tak tentokrát rozesmál i Moravské Budějovice. Další představení se ale bude konat zase v Třebíči, kam 13. listopadu přijede Divadlo Járy Cimrmana se svou hrou Záskok.

MILAN KRČMÁŘ