Po loňské Prodané nevěstě Bedřicha Smetany si pořadatelé jako ústřední motiv vybrali další klasické dílo, tentokrát z české literatury. Volba padla na Babičku Boženy Němcové. A tak se náměšťský zámek promění ve Staré bělidlo a spolu s ním ožijí i všechny známé postavy. „ Na návštěvníky čeká okolo sto třiceti účinkujících, kteří se představí v patnácti scénkách na různých místech zámku,“ uvedla Yvona Klusáková z městského kulturního střediska v Náměšti.

Kromě notoricky známých postav se však návštěvníci mohou těšit i na další, které nemají s babičkou nic společného.

„Program koncipujeme ve dvou rovinách jako fikci a skutečnost. V tomto případě jsou postavy Boženy Němcové ty, jež sem nepatří. Naopak, postavy jako jsou Leonid Iljič Brežněv, Edvard Beneš, Jan Amos Komenský či Saliery jsou osobnosti, které mají se zámkem nějakou spojitost,“ sdělila ředitelka kulturního střediska Věra Szemlová.

Tyto prohlídky se každoročně setkávají s velkým zájmem návštěvníků a tak je lépe si prohlídku předem telefonicky zamluvit. Oživený zámek bude přístupný od 9 do 17 hodin. Jednotlivé výpravy po sobě následují v dvaceti minutových intervalech, vždy se dvěma průvodci v dobových kostýmech. Jeden vypráví o historii a interiérech zámku, druhý komentuje živé obrazy. Prohlídka trvá sto minut a jedna skupina pojme maximálně třicet pět lidí.