Letošní ročník se ponese v duchu oslav významného jubilea jeho patrona, po němž nese festival jméno, Petra Dvorského.

Hned při zahajovacím galakoncertu v sobotu 6. srpna mu k jeho 60. narozeninám přijdou poblahopřát nejen jeho bratři Pavel, Miroslav a Jaroslav, ale i ruská mezzosopranistka Elena Obraztsova a celá řada dalších. „Letních hudebních festivalů se všude po světě koná plno, není jednoduché získat v létě interprety zvučných jmen. Většina z nich dodržuje o prázdninách hlasový klid. Musím ale ocenit, že až na čestné výjimky nám české ansámbly i světoví sólisté vycházejí vstříc a my jsme velmi rádi, že můžeme publiku na Vysočině nabídnout vysokou uměleckou úroveň. Jednou z takových hvězd je Elena Obraztsova, která se do Jaroměřic vrací kvůli Petru Dvorskému, a jak sama řekla, také proto, že se tu setkala s pohodovou atmosférou,“ řekl manažer hudebního festivalu Jaroslav Kocurek.

Letošní ročník nabídne celkem šest koncertů. Polovina z nich se uskuteční v zámecké zahradě jaroměřického zámku. Kromě zahajovacího a závěrečného galakoncertu, v němž vystoupí Eva Urbanová, Karel Gott, Petr Kolář, Sisa Sklovská a Vašo Patejdl, se představí mužské vokální kvarteto Q-Vox v Pink Floyd Night. Stranou nezůstane ani chrám svaté Markéty. Další dvě vystoupení se budou konat v Pivovaru Dalešice a na nádvoří Státního zámku Telč. V pivovaru zahraje romská kapela Gypsi Devils, v Telči se návštěvníci mohou těšit o den později na Zuzanu Lapčíkovou.

„Právě na letošním ročníku je vidět, že festival Petra Dvorského není výlučně festivalem vážné hudby, že se snažíme uvádět i pořady ve stylu crossveru. Dokladem je třeba koncert Pink Floyd Night, což je mimochodem velmi zdařilé zpracování klasických floydovských hitů ve zvuky symfonického orchestru,“ doplnil Jaroslav Kocurek.

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského bude v Jaroměřicích nad Rokytnou, Dalešicích a Telči probíhat od 6. do 20. srpna.

#nahled|https://g.denik.cz/40/78/010811_tr_program_dvorsky_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/40/78/010811_tr_program_dvorsky.jpg|Program Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou.#