„Přípravné práce jsou v plném proudu. Na programu intenzivně pracujeme," vzkazují organizátoři. Zatím zveřejnili několik málo jmen, která by se na festivalových plakátech měla s jistotou objevit: Tata Bojs, VOILA, Fresh Out Of The Bus, Android Asteroid a Vasilův Rubáš. Krom toho multikulturní festival Zámostí nabídne jako vždy program Zámostí v modrém, filmy a divadla.

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou se letos uskuteční v týdnu od 23. do 30. července. Téma letošního ročníku zní „O pokoře". Program ale zatím organizátoři tají. „Zatím nemám potvrzeného žádného účinkujícího, rozjednaných je jich asi 40," řekl dramaturg festivalu Michal Schmidt.

Na programu stále pracují i pořadatelé Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Letošní již 18. ročník proběhne na různých místech na Třebíčsku od 6. do 20. srpna. „I letos plánujeme deset koncertů. Přibude nové koncertní místo zámek Dukovany. Kompletní program zveřejníme na konci dubna," zmínil manažer festivalu Jaroslav Kocurek.

Zahajovací galakoncert festivalu se v sobotu 6. srpna uskuteční v zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou. „Podařilo se nám získat vítěze loňského ročníku jedné z nejvýznačnějších světových pěveckých soutěží Operalie Plácida Dominga, rumunského tenora Ioana Hoteau, doprovodí jej Moravská filharmonie Olomouc a dirigent Sebastiano Rolli. Festival Petra Dvorského je jediný v republice, který nabízí světové pěvecké hvězdy laureáty takto významné soutěže na začátku jejich kariéry českému publiku," poznamenal Jaroslav Kocurek.

Program, jak bývá v posledních ročnících obvyklé, nabídne vedle takzvané vážné hudby i špičkové interprety z jiných a pro širší publikum přijatelnějších žánrů. Letos to bude koncert francouzského filmového nebe a šansonu Randevouz s Radkou Fišarovou v pivovaru v Dalešicích (12. srpna), koncert Vojtěcha Dyka a B-Side Bandu v jaroměřické zámecké zahradě (14. srpna), Komorní sbor Českého filharmonického sboru Brno na zámku v Dukovanech (17. srpna) a vystoupení Jiřího Suchého a Orchestru divadla Semafor na zámku ve Valči (18. srpna). Závěrečný koncert festivalu se 20. srpna uskuteční opět v zámecké zahradě v Jaroměřicích. „Jednáme o zahraničním projektu, který by měl navázat na dlouholetou tradici projektů Jaroslava Štolby a Flash Barrandov. Půjde o propojení klasické hudby s moderní vizualizační technikou. Provedení pod širým nebem ovšem bude technicky dost náročně. Pokud se vše podaří, bude to první uvedení tohoto projektu v České republice," prozradil manažer festivalu Jaroslav Kocurek.

Ovšem nejen v létě se na Třebíčsku konají kulturní festivalu. Už v únoru začne v Třebíči oblíbený Festival divadla 2-3-4 herců. Uskuteční se od 28. února do 17. března v Národním domě a nabídne přehlídku profesionálních divadelních souborů a plejádu známých hereckých jmen. Podrobný program je na webových stránkách Městského kulturního střediska v Třebíči.

V minulých ročnících o sobě dali vědět i pořadatelé festivalu filmových dokumentů Jeden svět. V Třebíči se letos bude konat v Městské knihovně v Hasskově ulici od 17. do 20. března. „Náš tým intenzivně pracuje na výběru těch nejlepších filmů," vzkázali organizátoři na facebookové stránce filmové přehlídky.