Areál bývalé vodní tvrze se tam promění ve středověké kolbiště.


Již po čtvrté tu budou probíhat Štěměšské historické slavnosti. Celý program zahájí úderem třinácté hodiny úvodní scéna před obecním úřadem a krátký průvod do dějiště slavností.


„ Letos jsme provedli v programu zásadní změnu. Místo bitvy, která měla vždy historický základ, jsme se rozhodli pro rytířský turnaj. Chtěli jsme historické slavnosti něčím ozvláštnit, zpestřit a přilákat návštěvníky na něco jiného,“ sdělil tiskový přímluvčí Rytířů tvrze Štěměšské Stanislav Augustin.


Turnaj se uskuteční hned dvakrát - v 16 a v 19 hodin. Letošní program je opravdu pestrý. Kromě tradičních trhů, které se staly nedílnou součástí, se letos mohou návštěvníci těšit hned na několik novinek.


Tou první je středověká mučírna s ukázkami práva útrpného, již bude fundovaně provázet mistr kovářský Hugo Vobořil a bude součástí Jarmarku. Na obecním pasíku předvede své umění brtnický sokolník Miroslav Hořák se cvičenými dravci. Doboví pištci, tanečníci a kejklíři budou v jednotlivých blocích vystupovat v prostorách tvrze.


„Po loňské odmlce jsme se rozhodli, že návštěvníkům předvedeme divadelní představení. Štěměšská divadelní společnost nastudovala hru Bílá paní aneb Hrátky na hrádku Štěměšském, která pojednává o historické postavě Adamu ze Štěměch a bude k vidění v kulturním domě,“ uvedl jeden ze spolupořadatelů Jiří Beneš.


Historické slavnosti zpestří od 20 hodin taneční zábava se skupinami Orion a Noise plus ohňová show.