Překládal z francouzštiny a němčiny, byl středoškolským profesorem. Jeho jméno nese galerie v bývalém židovském ghettu a jedna z městských ulic.
V Třebíči uskutečnil téměř celé své dílo obdivované stejně založenými uměleckými přáteli a informovanou částí kulturní veřejnosti. Předešlý režim Novákovu tvorbu ignoroval a po srpnu 1968 ji přímo proklamativně odmítal. Široké pozornosti galerií a nakladatelských domů se jí dostalo teprve po listopadu 1989. V zahraničí, především v Itálii a Francii, se však prosadil už v polovině 60. let. V nynější Galerii Ladislava Nováka byla do roku 2011 Novákova stálá expozice. Od následujícího roku se nachází ve značně redukované podobě v malé místnosti téhož domu. Ve třech místnostech bývalé expozice jsou konány rozličné proměnné výstavy.

Dějepisec a bohemista

Před koncem druhé světové války se krátce učil jirchářem v otcově třebíčské firmě. V letech 1945 – 1950 studoval dějepis a bohemistiku na Univerzitě Karlově v Praze. Třicet pět příštích let měl učitelské povolání. Ve výtvarné práci užíval metodu koláže a topologické kresby, pak propadl alchymáži. Ta je podmíněna chemickým narušením nebo úplným zrušením vizuálního sdělení převzaté obrazové reprodukce či tištěného textu. Druhou svou stěžejní techniku nazval froasáž. U ní je výchozím prvkem čistý list papíru zmačkaný umělcovou rukou. Po narovnání a potření ředěnou tuší zůstává v ploše papíru síť zlomů a linií, v nichž lze identifikovat a interpretovat rozmanité obrysy. V 80. letech dospěl k veronáži, což je obměna metody rozmyté tuše pojmenovaná dle italské Verony, kde Novák vytvořil první listy. V závěru života byl s převahou zaujat technikou lité tuše.

Experimentální básník

Od druhé poloviny padesátých let se věnoval básnické tvorbě. Experimentoval se slovem a formou, později také se zvukem. Psal zvukomalebné básně, tzv. spečené texty, vzniklé škrtáním a přesmyčkami cizích textů, ironicky narušoval různé původní texty. Vydal dvanáct knih básní, experimentální poezie a básnických próz, některé vyšly francouzsky, italsky, německy a anglicky. Jmenujme alespoň tituly: Pocta Jacksonu Pollockovi, Závratě čili Zdoufalství, Textamenty, Receptář, Bouřková mračna, Zámostí, Proměny pana Hadlíze, Píseň o Acnavi. Knihy Neztracené básně a Malý slovník naučný vyšly po autorově smrti.

Jan Dočekal