Tématem však nebude jen historie. Jedná se o setkání všech, kteří mají zájem o aranžování květin.

„ Vracíme se po letech na místo, kde celá akce v roce 1984 začala. Je to pocta bývalému kastelánu Vladimíru Holému, který nám při vzniku významně pomáhal. Nikdo tehdy netušil s jak velkým zájmem se celá akce setká a že bude pokračovat skoro čtvrt století,“ uvedla Dagmar Setterová pracovnice Národního památkového ústavu v Brně.

Do letošního semináře se přihlásilo celkem pětašedesát zájemců, kteří během tří dnů absolvují několik odborných přednášek a poté si vyzkouší praktické aranžování.

„ Akce se koná každý rok někde jinde. Za tu dobu jsme vystřídaly známé památky i ty, jež jsou tak trochu na okraji zájmu. Vždy jsme však seminář koncipovali tak, aby i vazby odpovídaly slohu, ve kterém hrad či zámek je. Setkání se připravuje rok dopředu a tak se na tuto akci speciálně pěstují květiny, které dobově odpovídají stylu, který jsme zvolili,“ upřesnila Setterová.

Lektorem setkání je už dvanáct let florista Slávek Rabušic, který kromě odborných rad dodává květiny a vazačský materiál. Účastníky však nejsou pouze zahradníci. Seminář je pro všechny, kteří chtějí nějakým způsobem ozvláštnit a zpestřit prohlídkové trasy hradů a zámků. Mezi frekventanty jsou průvodci i kasteláni. A tak již několik sezón zdobí zámek v Buchlovicím růže, k Rájci – Jestřebí patří jiřinková slavnost, vranovský zámek pořádá výstavu lilií a třeboňští se specializovali na hvězdníky (Amarylis).

Seminář, jež se letos nese v duchu renesance bude v náměšťském zámku probíhat od 3. do 5. září. Všechny zhotovené vazby se poté stanou součástí zdejších prohlídkových tras, návštěvníci je budou moci spatřit od 6. do 12. září v návštěvních hodinách zámku. O tomto víkendu budou navíc prohlídky obohaceny ukázkami dobových renesančních tanců v podání tanečního souboru Yocheved z Třebíče.