Nový román Mluviti pravdu je již třetí knihou Josefa Formánka – obě předchozí, Prsatý muž a zloděj příběhů a Létající jaguár, se již staly bestsellery. Návaznost je podpořena i ilustracemi Dalibora Nesnídala a grafickou podobou všech tří knih. Při příležitosti vydání novinky nakladatelství Smart Press připravuje vydání obou předchozích knih – u Létajícího jaguára půjde o čtvrté, u Prsatého muže dokonce už o deváté vydání.

„Prsatý muž je opět téměř vyprodán, celkem je prodáno přes 52 000 výtisků. Toto číslo je neuvěřitelné i pro zahraniční nakladatele, které jsme na knižním veletrhu ve Frankfurtu překvapili i prvním nákladem nové knihy ve výši 20 000 kusů. Věříme, že prodáme tituly do ciziny. Jednáme již s Německem, Polskem, Francií. Pan Formánek má mnoho fanoušků – například se sama ozvala francouzská překladatelka, že chce jeho romány přeložit a nabídnout ve Francii k vydání. Jsem moc ráda, že takového autora máme v našem nakladatelství,“ uvedla Martina Boledovičová, ředitelka nakladatelství Smart Press, která autora oslovila již před třemi lety. Mluviti pravdu však vychází s dvouletým zpožděním, nakladatelství mezitím vydalo Prsatého muže a Létajícího jaguára.

Novinka Mluviti pravdu s podtitulem Brutální román o lásce k životu byla slavnostně pokřtěna v úterý 28. října od 16 hodin, a to za velkého zájmu čtenářů. Pražský Palác knih Luxor, kde se křest konal, byl v obležení nejen návštěvníků, ale i vojáků v uniformách a historických kostýmech. K poslechu hrál Václav Koubek, návštěvníci viděli premiéru originálního scénického autorského čtení s herci a loutkami.

O knize: Román psaný podle skutečných událostí. Válka, lidské utrpení, ale i životní láska, tajné sny, lidská síla a odvaha ve velkém příběhu muže, který sloužil v SS, Rudé i československé armádě, byl nejmladším krajským tajemníkem KSČ, vězněm i milionářem. Několikrát byl blízko smrti, potkal velkou lásku, ztrácel ji a zase hledal, stejně jako odpověď na jedinou otázku – jaký je smysl lidského života. Strhující, krutý, neuvěřitelný, ale přitom pravdivý příběh, odehrávající se v Rakousku, Československu, Německu, v Rusku, Indonésii a Venezuele, na jehož základě autor bilancuje i svůj vlastní život. Román, jaké už se dnes nepíší.
O autorovi: Josef Formánek (* 1969) spoluzaložil geografický magazín KOKTEJL, jako jeho reportér procestoval více než třicet zemí světa. Stál i u zrodu dalších časopisů, založil školu pro reportéry, spolu s Jiřím Hanzelkou, Miroslavem Zikmundem, Rudolfem Švaříčkem a Miloslavem Stinglem připravil výstavu Tajemná Indonésie v Národním muzeu v Praze. V roce 2005 se po tsunami v Asii zúčastnil mise Českého kříže v Acehu a na Siberutu.
V roce 2003 debutoval románem Prsatý muž a zloděj příběhů, který se stal nejúspěšnějším debutem desetiletí, po velké čtenářské odezvě vyšel již v osmi vydání a celkem se prodalo přes 50 000 výtisků. Český rozhlas právě připravuje vysílání jeho rozhlasové dramatizace. Vzbudil zájem i v zahraničí, v současné době se překládá do francouzštiny. Roku 2004 ve světovém rekordu, nejrychleji na světě, napsal knihu Létající jaguár. I tato novela se již dvakrát dotiskovala. Na novém románu Mluviti pravdu – Brutální román o lásce k životu pracoval čtyři roky.