Ten vystoupí v pondělí 17. října v Jihlavě a v úterý 18. října v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Muziku pohybující se od valčíků k blues, od latinskoamerických rytmů ke swingu si fanoušci vychutnají v obou městech po 19. hodině. Koncert není vhodný pro děti do 12 let.

Příznivci českého folkového kytaristy, zpěváka, skladatele, textaře, klávesisty a aranžéra pořídí vstupenky v předprodeji v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě. „Jejich cena je 140 korun. Zatím jich je dostatek a budou k dispozici za stejnou částku i před samotným vystoupením,“ ujistila Hana Medková, pracovnice Horáckého muzea.

„Moc se těším na setkání s vámi. Kromě známějších písniček, o kterých se domnívám, že je rádi uslyšíte, vám budu hrát i písničky z připravované desky Vzduchoprázdniny. Nových básniček mám taky dost, tak snad vás nezklamu,“ vzkazuje svým fanouškům sám multiinstrumentalista, jehož texty jdou umělecky ruku v ruce s kytarovou virtuozitou. Jsou krátké, tematicky rozmanité. Pro děti, o zvířatech, pro dospělé kouzelně erotické, občas autobiografické, často odvážně sebeironické.

Karel Plíhal je nejcitlivějším a nejpoetičtějším folkařem současné české hudební scény. Už přes dvacet pět let chodí na jeho koncerty lidé všech věkových skupin, rozmanitých profesí i hudebních vyznání.

Karel Plíhal vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou, poté pracoval jako konstruktér, topič v olomouckém divadle a nakonec se stal písničkářem. Na kytaru hraje od 15 let.

Nejprve hrál v olomouckých country-swingových kapelách Hučka, Falešní hráči a Plíharmonyje. První sólové vystoupení měl v roce 1983. Mezi léty 1985 až 1993 spolupracoval s Emilem Pospíšilem a od roku 1995 ho doprovází Petr Freund.

Karel Plíhal je čtyřnásobným držitelem ceny soutěžního hudebního festivalu Porta. Složil hudbu k řadě inscenací Moravského divadla Olomouc, mimo jiné Zlatovláska, Sluha dvou pánů, Don Perlimplín, Manon Lescaut, Cyrano, Zimní pohádka, Pašije, Giroflé-Giroflá etc. Zhudebnil některé Kainarovy básně, režíroval nahrávání alb např. Jarka Nohavici, Petra Fialy, bratří Ebenů či Bokomary.

HANA ZÍTKOVÁ
ZUZANA KUDRNOVÁ