Diváci uslyší i největší tuzemské hvězdy keltské hudby skupiny Asonance, Bran a Kukulín s Janem Hrubým.

„Jubilejní ročník festivalu se uskuteční s podtitulem Pocta Bretani. Bude to historicky největší oslava a prezentace bretaňské kultury, jaká kdy v Česku byla," řekl hlavní dramaturg akce Tomáš Křivánek z pořádajícího sdružení Bratrstvo Keltů. Duch Bretaně by se podle něj neměl projevit jen v hudební stránce festivalu, ale i v zaměření doprovodných akcí. Lidé se budou moci zúčastnit klasické bretaňské noční tancovačky Fest Noz, ochutnat jablečný cider a palačinky.

Nebude chybět keltská vesnička

Program začne 30. dubna večer a potrvá do prvomájového poledne. Kromě koncertů lidé uvidí ukázky dobového bydlení, oblékání, šermu a životního stylu. V keltské vesničce, kde nebudou chybět tradiční keltské nápoje pivo a medovina, si návštěvníci mohou vyzkoušet keltská řemesla.

Festival Beltine propojuje různé umělecké směry a žánry i profesionální umělce s amatéry. Postupně se stal největší multikulturní přehlídkou keltské kultury ve střední Evropě. Scházejí se na něm milovníci keltské kultury a životního stylu. V zámeckém parku v Jaroměřicích bude podruhé.

Beltine byl pro Kelty jedním z nejdůležitějších svátků roku. Zapalovali ohně, prováděli očistné rituály a hudbou, zpěvem a tancem vítali jaro. Původně pohanský svátek s tradicí dlouhou téměř 2 500 let na rozdíl od jiných přežil do dneška, kdy si ho lidé připomínají pálením čarodějnic.