Jaké je nové album? Jak vznikalo?

Josef: Máme v oblibě jednu chatu na samotě, kam vždycky odjedeme na soustředění. Tam se kluci ponoří do psaní textů a muziky. Písničky pak secvičujeme a hledáme pro ně vhodný tvar, aby vyzněly co nejlíp…Myslím že album Diamant má zatím nejmodernější a nejsoučasnější zvuk ze všech. Rozhodně jsme zachovali v naší hudbě to, co mají naši fanoušci rádi a singl Diamant zatím zaznamenal velmi slušné ohlasy.

Tato písnička zní mnohem popověji a tanečněji než u vás bývalo zvykem. Je to záměr?

Ondra: Většina kapel prochází přirozeným vývojem a u nás tomu není jinak.Tohle je ale spíš otázka pojetí. Je to to o čem mluvil Pepa. Když složíte píseň zkoušíte ji zahrát různými způsoby dokud nenajdete ten, který tomu songu sluší nejvíc, někdy má nějaká písnička i několik verzí a ty horší hold musí do koše.

Prý jste chtěli letos vydat výběrové best of CD, proč z toho sešlo?

Josef: Je to tak. Bylo už připravené a jako bonus jsme chtěli zařadit 3 zbrusu nové písničky. Nakonec těch nových věcí bylo tolik, že jsme se rozhodli natočit řadovku, takže výběrovka vyjde příští podzim.

Tak to je symbolické desáté album: výběrovka. Je těžké si udržet přízeň fanoušků v dnešní době?

Ondřej: To teda je,v téhle době je to obecně dost složité. Dřív jsme potkávali na koncertech známé tváře třeba 2-3 roky. Dnes dojedeme na to samé místo třeba po roce a přijdou úplně noví lidé. Nemluvě o prodeji desek. Každý si dnes písničky raději stáhne z netu než aby si je koupil. Díky tomuto to mají kapely těžké hlavně nejen ty začínající. Naše předchozí album Nevšední událost se prodávalo velmi dobře, takže doufáme, že tomu tak bude i tentokrát

Z upadajícím hudebním průmyslem krachují i gramofonové firmy nemáte to lehké. Dá se to ještě nějak zaonačit?

Ondřej: Ano. vydavatelské firmy upřednostňují tváře známé z televize z různých pěveckých soutěž, i protože pak k medializaci nemusí vynakládat velké úsilí. S vlastní tvorbou a texty to není tak jednoduché. My máme to štěstí že nás lidé podporují hodně i na koncertech a my si toho vážíme.

Nahrávka vznikala v domácím studiu, je to pro vás zajímavější pohlídat si všechno osobně nebo jsou nahrávací studia dnes příliš drahá?

Josef: Spíš je to o dostupnosti techniky. Máme všechno co potřebujeme a baví nás zdokonalovat se v naší práci, mastering jsme přenechali zkušenému mistru zvuku Petru Slezákovi, se kterým spolupracujeme od počátku. S výsledkem jsme velmi spokojení.

Máte vůbec čas na osobní život když tolik koncertujete?

Josef: Koncertujeme hlavně o víkendech s výjimkou léta a vánočního turné, takže času je tolik, kolik potřebujeme

Takže letos pokřtíte CD Diamant i na Vánoční šňůře?

Ondra: přesně tak, křty začnou od 25. listopadu a budou trvat až do konce roku. Na křtech si budou moci fanoušci koupit CD za zvýhodněnou cenu, jinak bude k dostání na našem webu.

Co kromě best of plánujete do budoucna?

Ondra: Samozřejmě budeme hrát jako doposud a chystáme nějaké videoklipy, první bude k singlu Diamant.