„Spolupráce je především vzájemná komunikace a sdílení. Zvykli jsme si, že slovo sdílet znamená rychle poslat dál příspěvek na Facebooku, který jsme si ani pořádně nepřečetli. Vraťme se k původnímu smyslu slova sdílení. Znamená to dělit se, být ochoten sám sobě něco upřít a zvažovat důsledky své volby pro ostatní," řekla ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková.

Za své si téma chtějí vzít také organizátoři třebíčské části festivalu a kromě tematických filmů plánují propojit rovněž činnost aktivních lidí ve městě. „Aktivní lidé u nás sice existují, ale často o sobě navzájem vůbec nevědí. Dali jsme si za úkol, abychom jich alespoň pár propojili a navzájem představili," vysvětlila organizátorka této akce Petra Kopečková.

Na festivalu se představí například Íčko Třebíč, Třebíč Aktivní, Třebíč žije nebo Piknikův klub.

Hlavní náplní festivalu však stále zůstávají filmy a následné debaty se zajímavými hosty. V Třebíči bude k vidění šest dokumentů.

Festival začne v pátek v 17 hodin českým snímkem Duši neprodám, který se zabývá problematikou náhradního mateřství. „V prvních deseti minutách vypadá jako obyčejný dokument České televize. Pak vám ale začne naskakovat otázka za otázkou. Když jsme po jeho zhlédnutí o něm ještě hodinu debatovali, tak jsme si řekli, že tohle tabuizované téma musíme otevřít i v Třebíči," popsala organizátorka Jana Dvořáková. Návštěvníci se mohou těšit i na besedu s režisérkou Evou Tomanovou.

Druhým pátečním filmem bude od osmi hodin večer dánský dokument Čekání. Ukazuje nelehký osud čtrnáctileté dívky, která před pěti lety utekla s rodiči a několika staršími sourozenci z Afghánistánu do Dánska.

Několik pohledů jinam

Také v sobotu festival zahájí český film. Dokument O čo ide Idě však tentokrát začne již v 16 hodin. Snímek ukazuje neuvěřitelný zájezd hráčů České filharmonie do romských osad na východním Slovensku. Po jeho promítání bude následovat debata s Petrem Kadlecem z České filharmonie.

A také v sobotu se diváci po českém dokumentu přesunou ke skandinávské kinematografii prostřednictvím norsko-švédského filmu Není úniku. Zachycuje příběhy lidí ve válkou zničeném Iráku. Na sobotu je připravená také afterparty v klubu B. Letos přijede zahrát a zazpívat kapela Vasilův Rubáš.

I v neděli začne promítání v 16 hodin. Na programu je řecký dokument Zlatý úsvit, který ukazuje vzestup řeckého politického uskupení Zlatý úsvit, které se netají svým neonacistickým směřováním. Debatovat s diváky přijede mladý politik Dominik Feri. Na závěr festivalu organizátoři vybrali snímek Plastová Čína. Ukazuje život desetileté I Ťie mezi odpadky.