Hraběcí apartmány jaroměřického zámku vyzdobí více než tisícovka květů, jimž budou vévodit růže a lilie. Květinové vazby doplní také africké fialy neboli mattioly, kopretinové chryzantémy a další květy a zeleň. „Aranžmá květin se vždy snažíme přizpůsobit charakteru místa, proto využijeme i některé exotické květiny jako například květů kurkumy a helikonií pro výzdobu čínského salonku," přiblížil pojetí výstavy florista Bohuslav Rabušic.

Umně vytvořené květinové vazby se nebudou nikterak omezovat ve výběru barev. Milovníci květin se tak mohou těšit na pestrobarevné kreace, které doplní instalace vyzdvihující několikerou roli vody. „V Sále předků se diváci setkají s maketou fontány, v ložnici akcentujeme hygienický rozměr vody v podobě vodní lázně, zaměříme se také na představení vody užitkové prostřednictvím umyvadel, doplněnými ubrousky vyšívanými monogramem šlechtických majitelů," přiblížil koncepční pojetí výstavy B. Rabušic.

Součástí jednotlivých instalací bude i množství mušlí, látek a vodních rostlin. „Při tvorbě se necháváme volně inspirovat Boticelliho obrazem Zrození Venuše na Kypru," dodal Rabušic.

Výstava nazvaná Pocta květinám a vodě bude k vidění v návštěvních hodinách zámku od soboty 28. června do neděle 6. července 2014 na prohlídkové trase A.

Výstava postupně hostuje na osmi českých a moravských hradech a zámcích. Je součástí cyklu Zámeckých květinových slavností, do kterých se zapojuje i barokní zámek v Jaroměřicích.