Připravena je oblíbená hra pro všechny a bez rozdílu věku na motivy Pevnosti Boyard O poklad náměšťského purkmistra.


„Soutěžící, kterých se tu každý rok sejde kolem tří set, vytvoří desetičlenná družstva a vydají se s mapkou v ruce hledat jednotlivá stanoviště v prostorách zámku, přilehlých zahradách i parku,“ uvedl Petr Krátký z náměšťského Domu dětí a mládeže Radost.


„Záleží na nich samotných, kolik jich najdou a jak rychle nasbírají potřebné indicie v podobě písmen. Z nich pak družstva sestaví heslo. Na nádvoří je umístěna velká šachovnice s písmeny, na která si všichni členové týmu postaví. Pokud je tajenka správně vyluštěna, zazní gong a družstvo získá kýžený klíč k sálu s pokladem,“ upřesnil pravidla hry Petr Krátký.


„Za ty roky tu máme takové přeborníky, kterým stačí nasbírat polovinu indicií a rovnou běží k šachovnici. Na druhou stranu jsou tu i tací, kteří si hru vychutnají až do konce,“ řekl ředitel domu dětí Jan Kotačka.


Kýžený poklad je ukryt u zámecké studny a jako každá drahocennost je bedlivě střežen, v tomto případě kostlivcem a upírem.


A o co se bude soutěžit? „Máme připravený velký pytel sladkostí. Všechna družstva, která tajenku vyluští, se pak o poklad spravedlivě rozdělí,“ dodal na závěr Krátký.


Pátrání po pokladu pana purkmistra začíná dnes v 16 hodin na Státním zámku v Náměšti nad Oslavou.