Bude to festival, v němž divadlo bude hrát jednu, nikoli však jedinou roli.

Návštěvníky čeká sedm představení nejrůznějších žánrů v podání pěti amatérských souborů. Nebude ale chybět ani hudební produkce, performance a výstavy, promítání filmů a na své si přijdou i děti.

„Nejlépe to vše vystihuje označení, které uvádíme i na plakátech – Kultura v nekulturním prostředí," říká Michal Lukáč, principál Ampulky, který je zároveň i hlavním koordinátorem FabrFestu.

Lukáč a jeho přátelé festival připravují už zhruba rok. Myšlenka uspořádat festival 
v bývalém Unipletu, ještě dříve Elitexu a ještě dříve ZMS, kde svého času pracovaly tisíce a tisíce Třebíčáků, podle něj nebyla žádný náhlý nápad, vznikla vcelku přirozenou cestou.

„Přišla za námi naše kamarádka Vendula Krausová, že by ráda uspořádala festival v Libušině údolí. Jenže to dost dobře nešlo, chybí tam zázemí," vysvětluje. „Ale protože jsme tehdy měli zkušebnu v jedné z budov bývalé továrny Uniplet, tak se úplně nabízelo využít tamní halu."

Na společenský oděv zapomeňte

Slovo dalo slovo a na festivalu se začalo pracovat. Jednou z prvních věcí bylo hlavně podrobně zjistit technický stav haly, k čemuž Lukáč s úsměvem podotýká: „Nezůstalo v ní vůbec nic kromě obvodových zdí a střechy, která je na několika místech navíc děravá. Tato místa jsme museli zmapovat, abychom pod ně neposadili diváky."

Oslovené divadelní soubory se prý možnosti hrát ve staré fabrice nedivily, naopak se jim tato myšlenka zamlouvala.

„Jako první jsme kontaktovali divadelní soubor Mimochodem z Ledče nad Sázavou, se kterým se známe z festivalu ve Slavičíně. Myšlenka uspořádat FabrFest se jeho členům velmi líbila, a tak nám slíbili, že přijedou," vzpomíná Lukáč. „Pak už to šlo ráz na ráz. Oslovili jsme divadelní soubory z Opatova, Stonařova, Brtnice a poté hudební skupiny, výtvarníky, další sdružení… Zkrátka se to začalo nabalovat."
Podle organizátorů se nebude jednat o akci pro dámy ve večerních róbách a pány ve smokinzích. Prostředí napovídá tomu, že ideální bude na festival dorazit ve sportovním oblečení.

„FabrFest se sice bude odehrávat ve staré továrně, mohu ale slíbit, že v ní nenarazíte na jediný schod, takže je kompletně bezbariérový. Moc rádi na něm tedy přivítáme i handicapované návštěvníky," uzavírá Michal Lukáč.

Ať už jste tedy v Unipletu pracovali, nebo ne, určitě si nenechte FabrFest ujít. Vstupenky se prodávají v třebíčském Národním domě a jeho web spolu s dalšími informacemi najdete na www.fabrfest.cz.

MILAN KRČMÁŘ