Jak začala vaše umělecká kariéra? Ve svém životopise uvádíte, že jste byl již ve dvanácti letech členem dětského sboru.
Zpívat jsem začal opravdu ve sboru naší farnosti. Pak jsem potkal své současné učitele a začal jsem se učit techniku zpěvu. Ve studiu stále pokračuji, abych se mohl věnovat krásnému a současně obtížnému světu opery.

Kdy jste poznal, že operní zpěv pro vás bude to pravé ořechové?
Když jsem jako dítě slyšel operu, něco ve mně začalo klíčit. S operou jsem se seznámil sám díky televizi a řekl jsem si: To je můj svět, moje profese.

Kdo ze známých umělců vás nejvíce inspiroval?
Můj idol byl vždy velký Luciano Pavarotti a můj zájem o něj stále trvá.

Prozradíte váš umělecký sen? Něco, co by ve vaší kariéře nemělo chybět?
Asi mám stejný sen jako většina ostatních zpěváků – zpívat v Metropolitní opeře spolu s kolegy, kteří mají tu nejlepší mezinárodní pověst. Jak dosáhnout takového snu? Snažit se sám, naplno a studovat. A samozřejmě trocha štěstí nikdy neuškodí. Říká se, že nejdůležitější je být ve správný čas na správném místě. Štěstí prostě potřebujete.

Vystupoval jste také s Montserrat Caballé. Jak jste si vystoupení s ní užil?
Zpíval jsem s ní hned na začátku kariéry. Okamžitě rozpoznala mé schopnosti a ocenila moji vášeň pro operu. A pak zasáhl osud. Několik let po našem vystoupení mě sama pozvala, abych znovu vystoupil s ní a její dcerou. Byly to pro mě velké emoce!

Bude váš koncert na festivalu Petra Dvorského vaším prvním vystoupením u nás? Setkal jste se někdy dříve s Petrem Dvorským?
Do České republiky přijedu poprvé a jsem velmi rád, že zde mohu vystoupit. Na setkání s Petrem Dvorským se těším, ještě se neznáme.

Jaký repertoár jste si vybral pro zahajovací koncert festivalu?
Vybral jsem si repertoár vhodný pro můj hlas a především hodně známé árie a duety, které se snad budou líbit každému. Jsou to krásné italské melodie.

Ilustrační foto.
Nejtepleji bylo ve středu v Dukovanech

Jaké jsou vaše nejbližší plány po koncertě v Jaroměřicích?
V květnu jsem zpíval Rodolfa v opeře v Portlandu v USA. A teď se připravuji na roli Alfréda v Traviatě v Rakousku, premiéra je v září.

Současní operní zpěváci jsou dennodenně konfrontovaní s moderním pojetím operní režie. Máte vy osobně nějakou hranici, kterou byste na scéně nikdy nepřekročil?
Nejsem proti moderní režii. Současné inscenace mohou být mnohdy zajímavé a fascinující, stejně jako ty tradiční a dosud jsem neměl žádný problém vypořádat se s tím, co po mně režisér chtěl. Cítím spíš jiný problém, který přináší naše doba a který je pro mě zcela nepřijatelný: nedostatek respektu k hlasu, zpěvákovi a hudbě.

Pokud mohu být na závěr našeho rozhovoru trochu osobní, jak trávíte volný čas?
Nechci, aby moje odpověď vyzněla triviálně, ale volný čas nejraději trávím s rodinou a přáteli. Těším se na každý okamžik v jejich společnosti a v mém krásném Římě. Umělecká profese nás naplňuje a přináší nám velkou spokojenost, ale často musíme obětovat naše rodiny, když nás práce přivede na druhý konec světa. A kromě toho mám rád vaření, chodím do kina, do zábavního parku a dokonce i na diskotéku. Protože my operní pěvci nejsme mimozemšťani a nelišíme se vůbec od lidí naší generace.

Jaroslav Kocurek