Náměšťští pořadatelé sestavují programy jednotlivých dnů tak, že v průběhu večera bez předsudků střídají nejrozmanitější kombinace stylů a žánrů, aniž by to působilo násilně.

Vystupující přijíždějí z nejrůznějších míst světa, někteří poprvé, jiní jako staří známí, organizátory i stálými návštěvníky vítáni jako domů. Stejného přivítání se však dostává každému novému interpretovi, ať je to všeobecně uznávaná hvězda, nebo někdo běžnému publiku neznámý. Návštěvníci festivalu natolik důvěřují dramaturgii, že si rádi poslechnou i muzikanty, o nichž v životě neslyšeli, protože jsou špičkami v žánru tak menšinovém, že je z televize či rádia neuslyšíte.

Kdo nevěří, ať se přesvědčí z následujícího výčtu zahrnujícího pouze soubory vystupující na hlavním podiu. V sobotu 21. července zahájí festival Iva Bittová s obnovenou skupinou Čikori a kvartet Tenores di Bitti „Mialinu Pira" zpívající polyfonně písně sardinských pastevců.

Bittová i tenoři z městečka Bitti jsou publiku Folkovek známí, česká zpěvačka a houslistka důvěrně, Sardinci z úžasného vystoupení v roce 2003.

Neděle proběhne ve znamení divadel a veselé hudební produkce. Jako každoročně jí bude provázet oblíbené divadlo Kufr, nově se představí Divadelně hudební společnost Anny Polívkové, po několika letech rozhýbe divákům bránice skupina Děsně fajn, která si tentokrát přichystala „největší hity Jaromíra Nohavici" a zaručenou zábavu slibuje i další návštěva třešťského Zatrestbandu s nepřekonatelným bandleaderem Petrem Píšou. Do veselé neděle tak úplně nezapadají pesimistické texty skupiny Mňága&Žďorp, která je naštěstí vyvažuje zaručeně skočnou muzikou. Na závěr rozšíří bulharští Karandila Junior počet balkánských dechovek, které Náměšť roztančí se stoprocentní spolehlivostí. V jiné náladě se ponese pondělní program. Po několikaleté pauze se do města nad řekou Oslavou vrátí irský písničkář Mark Geary, v premiéře se představí estonská písničkářka Mari Kalkun hrající na kannel, nástroj podobný finskému kantele, na Folkovkách už známému. Ještě známější je poslední pondělní vystupující, pamětník počátků českého rocku Vladimír Mišík. Protože má co říct i bez elektrické kapely za zády, postačí mu doprovod akustické party Čundrground.

Nečekaná spojení

Další český bonbónek načne podvečer úterní. Na Folkovky podruhé zavítá Dan Bárta s Robert Balzar triem, aby v jízdě pokračovalo japonsko-brazilské seskupení čtyř zpěvaček Marewrew, hráče na tonkori Okiho a perkusisty Marcuse Suzano. Rozjetý večírek zakončí The Unthanks, sesterské duo z Velké Británie, které způsobilo velký poprask na současné ostrovní folkové scéně. Středeční den si rezervoval Jiří Pavlica, každoročně osobně vybírající soubory, které se na podiu prostřídají s jeho Hradišťanem. Tentokrát to budou polskoukrajinští Čači Vorba s romskou muzikou z Karpat a sibiřští hrdelní zpěváci Altai Kai. Ještě nečekanější spojení čeká festivalové návštěvníky ve čtvrtek. Poprvé na Folkových prázdninách zahrají postupně Pavel Bobek s Malinabandem, duo bluesových zpěváků a kytaristů Habib Koite a Eric Bibb, přičemž prvně jmenovaný přijede z Mali, druhý z USA, a ve finále trio Nicolas Pellegrin et les Grands Hurleurs z kanadského Québecu.

Předposlední den bude jako už několikrát ve znamení interpretů ze středoevropských zemí. Odstartují ho budapešťští Fonó Folk Band, štafetu převezme pražský flétnista Jiří Stivín a finišovat bude Kapela ze wsi Warszawa neboli Warsaw Village Band, která má všechno v názvu. V pátečním podtitulu čteme slogan „bariéry a divoké baroko", tak se nechme překvapit.

XXVII. ročník Folkových prázdnin zakončí v sobotu 28. července ještě jedna zajímavá kombinace. Z ulic pražského velkoměsta dohrká Traband, z Kamerunu krokem gazelím zpěvačka dotančí Coco Mbassi, z hadcových stepí Jižní Moravy dorazí Čankišou a festival završí spojení londýnských Shtetl Superstars s kapelníkem Trabandu Jaroslavem Svobodou. Obojí zahráli v Náměšti loni, tehdy ale zvlášť, pro letošek se ve stylu festivalového muzikantského setkávaní dávají dohromady.

Co dodat? Těšme se, že ve shodě s letošním bezbariérovým tématem uslyšíme za rok nějaké další neobvyklé muzikantské spojení, k němuž položil základy letošní ročník Folkovek.

MILAN ZEIBERT