Tady je jejich přehled: V galerii na Staré radnici vystavuje fotograf Jiří Hanke. Ke zhlédnutí jsou fotografie osobností českého i světového jazzu.

Hned šest výstav najednou lidé najdou v jedinečném prostoru Staré tkalcovny v areálu firmy Habitat. „V architektonicky unikátním prostoru Staré tkalcovny návštěvníci mohou shlédnout objekty uměleckého kováře Pavla Tasovského a sochaře Václava Kyselky, grafiky Emanuela Ranného, obrazy Rostislava Pospíšila a Jana Svobody. V neposlední řadě zde je také třicet nejlepších snímků mezinárodní fotografické soutěže s názvem Jazz World Photo 2015," popsal dramaturg festivalu Michal Schmidt.

Výstava Jazz World Photo 2015 je kolekcí třiceti nejlepších prací autorů z celého světa přihlášených do stejnojmenné soutěže. Druhého ročníku se zúčastnilo 187 autorů, kteří mohli poslat jen jednu jedinou fotografii pořízenou v minulém roce. Jediným limitem bylo téma jazz a jemu příbuzné žánry. Vše ostatní už bylo jen na tvůrcích. Kolekce třiceti oceněných fotografií je velmi pestrou mozaikou, která dokazuje, jak velmi individuálním prožitkem je poslech jazzové hudby. Od naprosté exprese až k niternému a intimnímu sebeodhalení. Soutěž vymyslel a založil český fotograf Patrick Marek a dva roky jí organizuje s pomocí producenta a duše festivalu Jazzinec v Trutnově Tomáše Katschnera a fotografa Ivana Prokopa, který je předsedou poroty. Letošní soutěže se zúčastnilo 187 fotografů z 27 zemí světa.

Přímo v zámecké parku se návštěvníci potkávají se sochami a plastikami z mezinárodního setkání výtvarníků. Vystavené tam zůstanou do konce srpna. Výstavu fotografií dokumentujících minulý ročník Folkových prázdnin lidé najdou v takzvaném Kavecu poblíž Zámecké jízdárny. Momentky z koncertů, dílen i zákulisí tam vystavuje dvorní fotografka náměšťského festivalu Kamila Berndorffová.