Nabitý bude již lednový program. Nadcházející čtvrtek by si všichni milovníci kinematografie neměli nechat ujít film Chlapectví. Ten vypráví příběh dospívání obyčejného kluka Masona. Snímek je pozoruhodný už tím, že jej režisér natáčel dvanáct let, aby tak co nejvěrněji zachytil stejně dlouhý časový úsek v životě hlavního hrdiny. Richard Linklater získal za Chlapectví Stříbrného medvěda na loňském Berlinale.

Hned o týden později do třebíčského kina zavítá vítěz Evropských filmových cen, polské drama Ida. Krom hlavní ceny získal snímek loni na předávání v Rize také ocenění za nejlepší režii, scénář, kameru i cenu diváků. Nejen filmové, ale i hudební fanoušky zaujme poslední lednový snímek. Jde o dokument mapující čtyřiadvacet hodin rockové hvězdy a kulturní ikony Nicka Cavea. Nese název Nick Cave: 20 000 dní na Zemi.

Na zajímavé filmy bude bohatý program Filmového klubu i v dalších měsících. V únoru to budou italská komedie Zoran, můj synovec idiot či polsko-německé drama o útěku malého chlapce z varšavského ghetta Běž, chlapče, běž. Doplní je tragikomedie legendy evropské kinematografie Aki Kaurismäkiho Hamlet podniká a americké drama vyprávějící příběh molekulárního biologa Iana Graye Výchozí bod.

Velkou pozornost na sebe upoutal na loňském festivalu v Cannes film teprve pětadvacetiletého Kanaďana Xaviera Dolana. Jeho drama Mami! vypráví příběh dospívajícího Stevea s diagnózou ADHD a jeho mámy Diane, která se i přes doporučení odborníků rozhodne, že svého syna dokáže zvládnout. V březnu je možné zajít i na argentinsko-španělské Divoké historky, francouzský Příběh Marie a irské drama Jako bych tam nebyla.

Duben odstartuje coenovské V nitru Llewyna Davise s Justinem Timberlakem v hlavní roli. Pokračovat bude držitelem Velké ceny poroty z Cannes snímkem Zázraky a romantickým, hudebním dramatem Love songs s Keirou Knightley v hlavní roli. Duben i první pololetí letošního Filmového klubu zakončí zajímavý počin od Neda Bensona Zmizení Eleanor Rigbyové: On a Ona. Jde o dva snímky, které ze dvou různých subjektivních pohledů nahlíží na vztah dvou lidí.