Ale nebude to zdaleka jediná lahůdka, která na milovníky kvalitního - nejen evropského filmu v prvním pololetí roku 2012 čeká.

Hned týden po digitálně zrestaurované Vláčilově historické perle, která byla dvakrát vyhlášena nejlepším českým filmem všech dob, promítne klub současné drama Poupata. Pod režijní taktovkou Zdeňka Jiráského vznikl film o rodině z maloměsta, kterou postupně rozkládá otcova závislost na výherních automatech. Poupata jsou velmi kladně přijímána kritikou, o čemž svědčí také osm nominací na Ceny české filmové kritiky.

V lednu, který bude patřit výhradně českým filmům, se ještě můžete těšit na slovensko-český thriller Viditelný svět s Ivanem Trojanem a Janou Hlaváčovou v hlavních rolích. Poslední lednový týden se můžete těšit na časosběrný dokument Saši Dlouhého Trafačka o osudu bývalé opravny trafostanic v pražských Vysočanech, z níž vzniklo alternativní umělecké centrum.

Jestliže leden byl český, únor bude patřit francouzské kinematografii. Filmoví fajnšmekři se tady mohou těšit především na nově digitálně restaurovanou básnickou romanci Jeana Cocteaua Věčný návrat s Jeanem Maraisem v hlavní roli.

Doplní ji letošní snímek Milovaní, ve kterém si zahrál i Miloš Forman a dvě loňská historická dramata Černá Venuše a Mozartova sestra.

V měsíci březnu se dočkají milovníci skandinávské kinematografie a především obdivovatelé jednoho z nejvýznamnějších současných evropských režisérů Aki Kauarismäkiho. Filmový klub uvede jeho snímky Muž bez minulosti, Světla soumraku a především jeho poslední film Le Havre, který získal letos v Cannes cenu kritiky.

První jarní dny potom okoření dva norské snímky. Půjde o thriller Lovci Hlav, který je adaptací úspěšného norského spisovatele Joa Nesbøa, jenž stvořil postavu detektiva Harryho Holea. Druhým norským filmem bude počin režisérky Anne Sewitsky, oceněné na letošním festivalu v Sundance, komedie Happy happy.

Klenotem dubnového promítání bude bezesporu promítání nejznámějšího amerického muzikálu všech dob West side story, který získal ve své době deset Oscarů. V dubnu ho doplní americké drama Toma McCartyho Win win, britský Stud a francouzské psychologické drama Nevěstinec od Bertranda Bonella.
Členský průkaz filmového klubu si můžete koupit v těchto dnech. Umožní vám nejen slevu na promítání v Třebíči, ale také na spoustu akcí Asociace filmových klubů.