Je pravděpodobné, že se jim to podaří. Nabídka je zajímavá, lidé si do Boroviny už našli cestu, a pokud bude přát počasí, může padnout další návštěvnický rekord.

Letošní program nabídne kvalitní kulturní vyžití pro všechny. Poprvé se v kulisách borovinské továrny představí Majáles Západomoravské vysoké školy a nabídne rozhodně nejkvalitnější hudební program za celou dobu své existence. Za pouhých 69 korun mohou návštěvníci slyšet kapely Skyline, Toxique, Čankišou a další.

Velmi atraktivní podívanou si pořadatelé slibují i od kvalifikačního závodu na mistrovství ČR v dřevorubeckých závodech, a to nejen díky účasti vicemistra světa Martina Komárka.

Multikulturní festival pamatuje i na děti. Pro ně organizátoři připravují Den dětí ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Třebíč, který tuto akci pořádá již tradičně. Zařazení akce do festivalového programu dovoluje rozšíření programu například o triatlonový závod.

Areál v jeho už zaniklé podobě už v květnu také připomene výstava fotografií.

Snad největší ohlas měla v loňském roce historická bitva, kterou v továrně svedli členové vojenských klubů v uniformách německé a Rudé armády. Pro velký úspěch se bitva zopakuje i letos. Tentokrát se mezi sebou utkají vojska Wehrmachtu a US Army a pořadatelé slibují ještě větší nasazení techniky a lidí, než loni. Pro diváky to bude neopakovatelná a zřejmě poslední příležitost. „Příští rok bude Borovina už tak spravená, že tu nepůjde válčit," podotkl za organizátory předseda sdružení Ekobioenergo Richard Horký.

Velkou tečkou za sezonou pak bude hudební festival, který nabídne lákavé hudební obsazení v čele s legendární kapelou Olympic, Annou K a Xindlem X.

Chystá se technické muzeum

Cílem multikulturního festivalu je vtáhnout širokou veřejnost do dění, které v areálu probíhá. Borovinská továrna znovu ožívá a další postupné změny jsou patrné i letos. Do nových bytů se postupně stěhují první nájemníci, nově je opravené architektonicky cenné historické průčelí továrny. Čerstvou fasádu dostávají i některé další objekty v areálu.

Práce začaly i ve staré kotelně, kde se připravuje nové interaktivní technické muzeum. Do konce roku na stejném místě začne i s výstavbou nového domu dětí a mládeže. A v případě, že město uspěje se žádosti o evropské peníze, změní Borovina definitivně svoji tvář nejspíš už v příštím roce. Měly by zde vzniknout nové cesty, parkovací stání, veřejné osvětlení, ale také sportoviště a dětské hřiště, které z podstatné části uhradí evropská dotace.

Jsme za polovinou

„Říkal jsem, že to tu bude trvat dvacet let. Dnes máme za sebou třináct, jsme za polovinou. A je šance, že za tři roky bude hotovo z 85 procent, to je nad moje nejsmělejší očekávání," popsal Richard Horký postupnou obnovu areálu.

Náklady festivalu jsou 1,5 milionu korun. Asi 900 tisíc se podaří dát dohromady od sponzorů, zbytek pokrývají pořadatelé ze svých prostředků.

Kdo přijde, uvidí

Na multikulturním festivalu se spolupodílí i firma Esko T. Její ředitel Pavel Gregor k tomu řekl: „Proč jsme do toho šli? Hledáme různé cesty, jak lidi informovat proč třídit a jak třídit. Sice se o tom mluví, posíláme letáčky, ale pořád 30 procent obsahu kontejneru patří do barevných kontejnerů. Proto jsme využili nabídky a spoluúčastníme se projektu. Lidé, když přijdou, využívají i našeho koutku. Hledáme různé způsoby, jak informaci do lidí dostat."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Program festivalu v Borovině

11. května - Majáles ZMVŠ Třebíč 2013

Zahrají skupiny Toxique, Jezerel, Květy, Čankišou, Ty Syčáci, Sunshine a Skyline. Majálesem bude provázet Tomáš Matonoha a Lukáš Pavlásek.

18. května 22. června - Fotovýstava & expozice BOROVINArch

Výstava složená z děl skupiny třebíčských fotografů a soutěžních projektů studentů středních stavebních škol, které spojuje jedno téma: Borovina.

18. května - Kvalifikace na MČR v Timbersports

Závod v dřevorubeckém sportu Timbersports nabídne neobyčejnou podívanou. Soutěžící se utkají ve čtyřech disciplínách, při kterých musí prokázat svou zručnost v práci se sekerou a ruční i motorovou pilou.

1. června - Den dětí (nejen pro děti)

Odpoledne plné zábavy, her a soutěží. Na své si přijdou děti všech věkových kategorií i jejich (pra)rodiče. Ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Třebíč.

15. června - Osvobození 1945

Velkolepá historická bitva k oslavě osvobození od fašizmu a konce 2. světové války. V borovinském areálu se tentokrát jednotky Wehrmachtu střetnou s U.S. Army. Kromě desítek vojáků nastoupí do akce i dobová těžká technika.

22. června - Hudební festival

Hlavní hvězdou letošního hudebního festivalu bude legenda české rockové scény, kapela Olympic. Na pódiu pod širým nebem vystoupí také Anna K., Xindl X a další.