Pojďme trochu zavzpomínat. V jedné třebíčské hospodě se sešlo několik hostů, kteří debatovali o všem možném. Až došla řeč na jejich společného koníčka, a tím byla muzika. A tak se zrodil nápad, oslovit několik v té době už většinou nehrajicích kapel, zda by si nechtěly dát setkání a pěkně si zahrát pár svých nejoblíbenějších písniček. Nápad byl na světě, ale kde by to setkání mělo být a kdo to zajistí pořadatelsky? A vtom se ozval, bohužel dnes už nežijící František Caha (kterého většinou lidé znali pod přezdívkou Vidle). „Pořádat to budou hasiči ze Starče, hned volám Lojzovi Cahovi,“ řekl. A tak se také stalo.

Setkání hasiči pořádali na podzim roku 2000 v tehdejším kulturním domě v Třebíči-Borovině. Návštěvnost několikrát překonala kapacitu sálu, vedení sboru se proto spolu s kapelníky rozhodlo, že se setkání bude příští rok opakovat venku na hřišti, kde je více místa. A tak se také stalo. Druhé setkání kapel 70. a 80. let se konalo v červnu na fotbalovém hřišti za stálého deště, počasí však návštěvníky neodradilo a opět jich přišlo mnoho. Další ročníky se konaly vždy venku na hřišti na Nivě a v posledních letech na „sokoláku“.

Leona Machálková
Obec Dukovany slaví výročí. Víkend bude plný zábavy a koncertů

A teď již ke 20. ročníku setkání.

Pozvání letos přijaly opět „legendy třebíčské hudební scény“ a stálice tohoto setkání: Puls, Matador, Watt 80, Merkur a Paprsky. Vloni poprvé po letech vystoupila třebíčská kapela Bambus a měla ohromný úspěch, proto pořadatelé vůbec neváhali a tuto kapelu opět pozvali.

Předkapela letošního setkání je opět třebíčská, jmenuje se Gender Question a její vystoupení od 16.00 celou kulturní akci zahájí. Hostem večera bude již také legendární kapela Abraxas. Ta vznikla v roce 1976 v Praze a jejím zakladatelem je Slávek Janda, kytarista a zpěvák, který ve Starči určitě nebude chybět. Začátek vystoupení hosta večera je kolem 22 hodin.

Moderátorem večera bude jako již tradičně Jiří Kalina.

Ilustrační foto.
Okříšský zámek má svoji sběratelskou kartu

Na rockové setkání do Starče již řadu let chodí pravidelně návštěvníci všech věkových kategorii. Společně si zatancují, popovídají a ti starší zavzpomínají na „krásná léta minulá“.

Příprava setkání zabere hasičům hodně času, ale dělají to rádi, neboť úsměv spokojených návštěvníků je jim za to odměnou.

Závěrem se ještě musím zmínit o sponzorech, právě díky nim můžeme toto setkání pořádat v takových rozměrech. Jim patří velký dík za pomoc ať už finanční nebo materiální. Pořadatelé slibují, že opět udělají vše pro to, aby se všem návštěvníkům na setkání líbilo. Opět máme zajištěné velké stany, kdyby náhodou počasí nepřálo, protože setkání se koná za každého počasí.

Dobrovolní hasiči jsou pořadateli akce od samého začátku, každoroční zisk investují do činnosti sboru, ať už je to budování svého areálu nebo vybavení pro hasičský sport pro mladé, ale i starší hasiče. Každoročně také přispíváme finančně na nějakou dobročinnou akci.

Zdena Perničková za SDH Stařeč

Soutěž o vstupenky na rockovou Stařeč 2019

V sobotu 22. června pořádá Sbor dobrovolných hasičů ve Starči tradiční setkání rockových kapel 70. a 80. let minulého století „Stařeč 2019“. Letos se toto setkání koná již po dvacáté!

S Deníkem můžete vyhrát vstupenky na akci. Dvě vstupenky vyhrává ten, kdo pošle správnou odpověď jako první na adresu vlasta.tomkova@denik.cz

Kolikátý je letos ročník rockového setkání?

a) 16

b) 18

c) 20