Tuto sobotu a neděli budou pro veřejnost zpřístupněny kostely v Jemnici. Dopoledne i odpoledne si budou moci návštěvníci prohlédnout kostel svatého Stanislava, svatého Jakuba a svatého Víta. „Kostel svatého Víta patří do majetku města a díky dotacím se nám podařilo zrestaurovat fresku Josefa Winterhaldera Nanebevzetí svatého Víta z roku 1774,“ uvedla Světlana Kubíčková z jemnického městského úřadu. K vidění nebude jen freska. Zájemci se budou moci podívat i do podzemí, jehož oprava byla dokončena právě v letošním roce.


Své brány pro veřejnost otevře o víkendu i kostel svatého Martina v Třebíči, a to po oba dva dny od 13 do 17 hodin. Jednou z jeho předností je, že jako jediný z třebíčských kostelů je vytápěný.


V neděli bude pro veřejnost zpřístupněn i jeden z nejstarších kostelů na Třebíčsku, kostel Narození Panny Marie v Přibyslavicích. Ryze barokní stavba v sobě skrývá zdivo z původního kostela svaté Anny, který je postaven v románském stylu. Kostel Narození Panny Marie bude otevřen pouze v neděli od 12 do 16 hodin.

Dny evropského dědictví na Třebíčsku

Jemnice
od 18. do 19. září
kostel svatého Stanislava od 9 do 12 hodin, od 14 do 17 hodin
kostel svatého Jakuba od 9 do 12 hodin, od 14 do 17 hodin
kostel svatého Víta od 9 do 12 hodin, od 14 do 17 hodin

Třebíč
od 18 do 19. září
kostel svatého Martina od 13 do 17 hodin

Přibyslavice
19. září
kostel Narození Panny Marie od 12 do 16 hodin