Na venkovním pódiu na náměstí vystoupí třeba skupina Musica Dolce Vita, operní pěvkyně Monika Brychtová nebo houslový virtuoz Jaroslav Svěcený. Stoletou historii republiky oživí videomapping na budově Staré radnice a na českém území bude po dlouhých 200 letech od jejího vzniku k vidění část unikátní kolekce vedut vynikajícího kreslíře Jana Antonína Venuta, jehož malby české krajiny dosud odpočívaly v Rakouské národní knihovně. Milovníci památek budou mít také možnost nahlédnout i do míst, která jsou jindy nepřístupná. Otevřou se kostely, zámky i půdy. Většina láká na volné vstupy, jiné na zajímavý program.

K tradičním Dnům evropského dědictví se v celé republice zapojilo na osm set památek. Na Vysočině se jich lidem otevře téměř 70. Kromě Havlíčkova Brodu připravuje program třeba Jihlava, Nové Město na Moravě, Pelhřimov, Třešť, Telč, nebo Náměšť nad Oslavou.

„Některé památky budou otevřeny mimořádně, jiné se speciálním programem. Hlavní myšlenkou akce je posilovat vědomí o evropských zemích a společných hodnotách, které sdílíme a také patriotismus a úctu k dědictví po předcích,“ zmínil Libor Honzárek, místostarosta Havlíčkova Brodu a předseda Sdružení historických sídel Čech a Moravy, které je garantem Dnů evropského dědictví v České republice.

Zpěvák Václav Lebeda, alias Voxel
V Brodě se zaměří na zdraví. Vystoupí i Voxel

V rámci oslav ožije Brod kulturou již v pátek. Na náměstí bude od 17 hodin probíhat bohatý doprovodný program, ve kterém si na své přijdou milovníci swingu, akordeonu i klasiky. Vrcholem večera bude vystoupení Jaroslava Svěceného a videomapping s tématem stoletého vývoje republiky. Oficiální zahájení slavností pak vypukne v sobotu od 10 hodin. Na náměstí opět vystoupí řada kapel a významnou událostí bude zejména vernisáž výstavy vedut Jana Antonína Venuta ve zdejší Galerii výtvarného umění. K vidění tu bude soubor čtyřiceti originálů z umělecké tvorby duchovního, malíře a sběratele Jana Antonína Venuta. Součástí výstavy budou také obrazy jeho součastníků.

„Našim galeristům se podařil opravdový husarský kousek, když s Rakouskou národní knihovnou dojednali zapůjčení těchto originálů, o kterých jsme ještě donedávna vůbec nevěděli. Veduty, na kterých nechybí ani tehdejší Německý Brod, jsou téměř dokumentárními malbami. Venuto na nich zachytil několik stovek českých měst, vesnic nebo zámků, které nám zprostředkovávají unikátní pohled na českou krajinu 18. a 19. století. Kromě originálů budou součástí výstavy také věrné kopie. Ty budou vystaveny ve foyer Staré radnice a po skončení výstavy mohou putovat i po dalších městech republiky,“ doplnil brodský místostarosta.

Ilustrační foto.
Nové autobusové spoje usnadní cestu do Prahy

V Brodě budou zdarma otevřeny také místní kostely, vyhlídková věž děkanského kostela, Štáflova chalupa, muzeum, galerie nebo podzemí ve Svatovojtěšské ulici. V Jihlavě zase oslavy Dnů evropského dědictví spojili s Dnem zemědělců, potravinářů a venkova. Na 8. září se tu chystají dožínkové tance, přehlídka krojovaných dechových hudeb nebo výstava zemědělské techniky. Zpřístupněn tu bude třeba Dům Gustava Mahlera, historická radnice nebo Horácké divadlo s možností nahlédnout do zákulisí. V Pelhřimově nechají zájemce nahlédnout i do šatlavy a na Třebíč bude možné shlédnout z městské věže. Na milovníky gastronomie tu potom zacílí 15. září, na kdy připravili akci s názvem Bramborování.

Z dukovanské letní univerzity.
OBRAZEM: Rekordní počet dívek se účastní letní univerzity v Dukovanech