Díla už jsou od čtvrtka v Jihlavě, záhy po převzetí začala instalace, které se zúčastnila akademická malířka Irena Wagnerová, náměstkyně primátora pro oblast kultury.

Kolekce šestapadesáti děl je inspirovaná býčími zápasy a minotaury. „Téma provázelo Picassa celoživotně. Mnohé to vypovídá nejen o jeho původu, ale také o jeho energii, mužnosti, věčné nespokojenosti či neposednosti, ale také o nebývale tvůrčí a invenční povaze,“ komentovala nad vybalenými díly Picassovo oblíbené téma Irena Wagnerová.

Uspořádání výstavy si vyžádalo rozsáhlé administrativní přípravy, zejména v oblasti autorských práv, dopravy a pojištění. Kolekce děl byla pojištěna na 650 tisíc eur, umělecká hodnota je však nevyčíslitelná. Vzácné exponáty, které krajskému městu poskytlo muzeum umění v partnerském německém městě Heidenheim, ještě v Česku k vidění nebyly.

Kromě samotné výstavy připravilo město rozsáhlý doprovodný program. V Horáckém divadle v Jihlavě bude například uvedeno představení Divadla Ungelt s názvem „Picasso“ s Vilmou Cibulkovou a Milanem Kňažkem v hlavních rolích. Připraveny jsou také koncerty a lektorské kurzy.

Výstava Picasso v Jihlavě v Domě Gustava Mahlera na Znojemské ulici potrvá až do 7. listopadu.

KDO BYL PICASSO

Pablo Ruiz Picasso (1881 – 1973) byl jednou z nejvýznamnějších osobností umění 20. století. Společně s Georgesem Braquem je považován za zakladatele kubismu. Odhaduje se, že vytvořil asi 13 500 obrazů a skic, 100 000 rytin a tisků, 34 000 ilustrací a 300 skulptur a keramických děl.