Lhůta k přihlášení do EBEL, v níž soupeří kluby z Rakouska, Maďarska, Chorvatska a Slovinska, končí v úterý v noci.

Orli mají za sebou několikatýdenní jednání, nechtějí předjímat finální rozhodnutí, ale… „Jsme na dobré cestě,“ prohlásil v pondělí sportovní manažer Orlů Radek Haman.

Znojemští jednatelé řeší s vedením „jihoevropské“ ligy poslední důležitou záležitost. Vstupní kauci. „Jsou v ní zahrnuté například peníze na rozhodčí a podobně. Obě strany se domlouvají směrem k vzájemné shodě. Když do soutěže vstupovali Chorvati nebo Slovinci, peněžní částky za vstup do ligy mohly být trochu jiné,“ přiznal Haman.

Na multinárodní zápasy se těší také hráči s trenéry. „Ještě není nic jistého, ale pokud se vstup do ligy povede, bude to určitě velké zpestření. Kluci jednání vnímají, i když teď mají v hlavě především přípravu,“ připomněl kouč Karel Soudek.

Hokejové Znojmo hrálo po odkupu extraligové licence do Brna dvě sezony druhou nejvyšší soutěž, letos se chytlo rakouské nabídky. Její případné přijetí podle Hamana neovlivní ani klubový rozpočet, který se pohybuje kolem osmnácti milionů korun za sezonu. „Výdaje budou podobné. Samozřejmě se zvednou náklady na cestování, ale nijak závratně. I do vzdálenějších měst se dostaneme do šesti hodin. Za podobnou dobu jsme se dostali do Chomutova nebo Kadaně,“ uvedl Haman.

Proč Orly láká v Česku docela neznámá soutěž? „Je kvalitnější než první liga a také zajímává pro partnery. Mohou se prezentovat v dalších čtyřech evropských zemích,“ připomněl Haman další důležité plus. Pokud se EBE liga rozroste až na jižní Moravu, čeká jednotlivé týmy porce šedesáti zápasů v základní části a následné play off.

I když Maďarsko nebo Slovinsko nepreferují hokej jako sport číslo jedna, stadiony většinou bývají plné. „Třeba na chorvatský Záhřeb několikrát přišlo až čtrnáct tisíc diváků,“ připomněl slovinský reprezentant Rok Pajič, který zná poměry v soutěži od kamarádů z reprezentace.

Orli ohlásili námluvy se zástupci zahraniční ligy před necelými dvěma týdny. Už v úterý bude definitivně jasno, jestli se od září budou utkávat třeba se rakouským Salcburkem, maďarským Fehérvárem či slovinskou Jesenicí.

CO JE EBEL?

Erste Bank Eishockey Liga (EBEL) je mezinárodní hokejová soutěž desíti klubů ze čtyř evropských zemí

Dosavadní účastníci: Klagenfurt, Salcburk, Linec, Villach, Vídeň, Graz (všichni Rakousko), Záhřeb (Chorvatsko), Jesenice, Lublaň (oba Slovinsko), Fehérvár (Maďarsko)

Znojmo a jeho účast: v jednání