Příprava na hokejovou sezonu jde do finále. Do startu nového ročníku první hokejové ligy zbývá jen jedenáct dní. Všem třem prvoligovým klubům tak zbývá sehrát poslední přípravné zápasy. Třebíč a Havlíčkův Brod nastoupí ještě dvakrát, Jihlava si navíc přidala ještě generálku ve Žďáře nad Sázavou.

Hokejisté Horácké Slavie se teď budou muset týden obejít bez svého kouče Jaromíra Šindela. Ten už odjel na soustředění s reprezentací do dvaceti let. Juniorský výběr povede od čtvrtka do neděle na přípravním turnaji ve Finsku.

Test obrany

V dnešním zápase v Olomouci tak Třebíč povede jeho asistent Roman Vondráček. „V Olomouci to bude hlavně test, jak funguje naše obrana. V posledních zápasech už bylo vidět podstatné zlepšení,“ pochvaluje si Šindel, jehož tým odehrál poslední zápas s Havlíčkovým Brodem (6:0) bez inkasovaného gólu.

Není týdenní neúčast trenéra jen nedlouho před začátkem sezony příliš velkým handicapem? „To ne, realizační tým funguje tak, jak má, navíc může pomoci i Kamil Pokorný, který hráče dobře zná,“ podotýká Šindel na adresu sportovního manažera a bývalého trenéra A-týmu.

Poslední herní test – derby se Znojmem příští středu – už Šindel stihne.

Zato už je jasné, že nejlepší třebíčský hráč minulé sezony Martin Čech po těžkém zranění kolene a následné operaci začátek sezony zmešká. „Má speciální tréninkové dávky, rehabilituje, uvidíme, jak se bude cítit, nespěcháme na něj, ale předpokládám, že by mohl kolem 20. září naskočit do hry,“ myslí si Šindel.

Kompletní není ani výběr z Horáckého zimního stadionu. Dukla totiž postrádá navrátilce Jonáše Fiedlera, kterého trápí vazy v rameni. „Na marodce bude tak tři až čtyři neděle,“ odhaduje jihlavský trenér Josef Augusta.

„Kádr je v podstatě hotový, zůstane tu dvacet hráčů plus tři brankáři. Ve zbývajících třech zápasech vykrystalizuje sestava, která nastoupí v prvním kole proti Třebíči,“ říká Augusta. „Pokud se nic nestane, začne v brance Řehoř.“

Jasno má i o dvou pětkách - Bakusově a Minčákově. „Třetí pětku poskládáme z hráčů, kteří v přípravě nastupovali ve třetí a čtvrté lajně.

Zatím ale bude muset opomíjet talentované mladíky. „S trenérem juniorky (Alešem Totterem – pozn. red.) mám dohodu, že v první části juniorské extraligy nebudeme brát z juniorky žádné hráče,“ vysvětluje Augusta.

K radikálnímu zúžení kádru už sáhli v havlíčkobrodské Kotlině. Kouč Petr Novák tak může se svým asistentem Radoslavem Svobodou v posledních dvou zápasech dolaďovat složení jednotlivých útočných formací a obranných dvojic.

O soutěž níž

Místo v základní sestavě si nevybojovali obránci Václav Němec, František Moščic a Branislav Horváth a útočníci Hynek Zohorna, Ugo Dobiáš, Radim Křišťan, Jakub Kachlík a Jan Česnek.

„Sestava nám vykrystalizovala po pátečním zápase. Rozhodli jsme se hráče, kteří nemají jisté místo v základní sestavě, poslat na hostování do druhé ligy. Určitě za nimi nezavíráme dveře, pokud se někdo zraní, můžeme si je vytáhnout zpátky,“ tvrdí trenér Rebelů Petr Novák.

Zohorna s Václavem Němcem míří do juniorské extraligy, kde budou hájit barvy pražské Slavie.

Čtveřice Moščic, Horváth, Kachlík a Česnek budou s Rebely trénovat, ale odejdou na hostování do druhé ligy.

„Moščic a Česnek mohou odejít do mateřských oddílů, rozhodování jsme nechali na nich,“ říká brodský kouč.

Dobiáš se po testech vrací zpět do druholigového Žďáru nad Sázavou, na hostování ve třetí nejvyšší soutěži bude i Křišťan.

Jiří Bárta, Jan Hammer