Právě dnes odstartuje 40. kolo první hokejové ligy a zároveň poslední čtvrtina dlouhodobé základní části. Po ní se týmy rozdělí na celky, které si zahrají play off, na mačafty, kterým skončí sezona, a na kluby, které si zahrají o záchranu v druhé nejvyšší soutěži.

Po třech čtvrtinách dlouhodobé části je takřka jistých sedm účastníků vyřazovacíh bojů (Ústí, Chomutov, Olomouc, Jihlava, Hradec Králové, Benátky, Havlíčkův Brod) a s největší pravděpodobností i jeden z týmů, který si zahraje baráž (Most). Celky jsou aktuálně rozděleny do čtyřech skupin.

PRVNÍ SKUPINA. Vedoucí trio Ústí, Chomutov a Olomouc si zřejmě první trojku pohlídá, náskok třetích Hanáků na čtvrtou Jihlavu je už patnáct bodů. V tomto pořadí zřejmě vstoupí zmíněné celky i do play off. Při výpadku formy některého z týmů může ještě dojít k určitým posunům, např. Chomutov se může posunout na první příčku, či Olomouc na druhou. Vzhledem k posledním výsledkům všech tří týmů ale pořadí zůstane stejné jako je nyní.

DRUHÁ SKUPINA. Týmy na 4. až 7. místě si to mezi sebou rozdají o pořadí, ve kterém vstoupí do play off. Rozdíly mezi těmito pěti mančafty jsou minimální. Všichni se určitě budou chtít vyhnout sedmému a šestému místu, aby nenarazili na někoho z vedoucí trojice. Atraktivní může být i vstup do play off ze čtvrté pozice, protože tato příčka zaručuje start vyřazovacích bojů na domácím kluzišti.

Zajímavé bude sledovat, jak si povedou dva celky z Vysočiny v této skupině Jihlava a Havlíčkův Brod. Oba týmy na sebe totiž mohou při dobré konstalaci narazit i ve čtvrtfinále první ligy, což by bylo pro hráče i diváky určitě velice atraktivní.

TŘETÍ SKUPINA. Týmy bojující o play off, na jediné postupové místo se tlačí šest týmů. Zápasy těchto celků slibují boje na ostří nože. Ačkoliv třináctá Třebíč momentálně ztrácí na osmou příčku už deset bodů. Dá se předpokládat, že Horáci se budou chtít minimálně vyhnout baráži a odlepit se právě z třinácté pozice, proto i pro ně bude následujících třináct kol hodně důležitých.

ČTVRTÁ SKUPINA. Most. Severočeši se už zřejmě v posledních třinácti kolech budou připravovat na baráž, jelikož jejich ztráta už je obrovská, na třináctou Třebíč aktuálně ztrácejí jedenáct, na dvanáctý Šumperk dokonce šestnáct bodů. Nevyzpytatelný Most však může překvapivým výsledkem (v sezoně jich předvedl hned několik) stížit situaci svým soupeřům.