„Nebylo to jednoduché, stále se objevovaly možné administrativní překážky či neochota posunout věci do finále," popsal Sobotka peripetie návratu do NHL v tiskové zprávě společnosti Sport Invest, která jej zastupuje.

„Právě z tohoto důvodu jsem od předchozích agentů přestoupil ke Sport Investu a vše se konečně dalo do pohybu. Manažeři Robert Spálenka i Craig Oster v Americe udělali obrovský kus práce a já jim moc děkuji. Hodně mi zjednodušili život," doplnil Sobotka.

Po uzavření tříletého kontraktu s Omskem měl mít klauzuli, která by mu dovolovala po každé sezoně odejít do NHL. Ale podle deníku St. Louis Post-Dispatch byla smlouva kvůli ekonomické krizi v Rusku předělána a platná klauzule z něj vypadla. A vyplatit se z kontraktu údajně částkou ve výši tří milionů dolarů nedávalo Sobotkovi smysl.

Hokejistka Škrdlová z Třebíče na mistrovství světa
České hokejistky cítily křivdu. Škrdlová má přesto snovou sezonu

Roční kontrakt s Blues na 2,725 milionu dolarů, který mu v roce 2014 stanovila arbitráž, naplní Sobotka až ve zbytku tohoto ročníku. Zároveň se dohodl i na nové tříleté smlouvě celkem na 10,5 milionu dolarů platné od nadcházejícího ročníku.

„Jsem hlavně rád, že to vyšlo. Byl to náš plán a všechno bylo splněné, jak jsem chtěl já," řekl Sobotka. Je rád, že se vrací do St. Louis, i když nabídku Omsku zvažoval. „Těžké rozhodování to bylo. Řekl jsem si, že to po těch třech letech v Rusku chci vyzkoušet zpátky do Ameriky. Už to bylo takové na hlavu v Rusku. Rozhodně je v Americe lepší život a chtěl jsem sám sobě dokázat, že na to mám," doplnil Sobotka.

Návratu do sestavy Blues by se měl dočkat už o víkendu. „Byl to asi náš nejzamotanější případ pro řešení. Vláďa měl na jedné straně platnou smlouvu s Omskem, která končila 30. dubna letošního roku, a na druhé straně měl arbitráží přiřčenou smlouvu se St. Louis, která je při jeho absenci odložena a musí ji odehrát v případě návratu do Ameriky," popsal Sobotkův agent Robert Spálenka.

Vladimír Sobotka
Sobotka už nebude oblékat dres Omsku. Zamíří zpět do NHL?

„Museli jsme řešit několik věcí najednou. Bylo to ukončení smlouvy v Omsku, protože bez něj bychom vůbec neměli právo jednat v NHL o možnosti jeho návratu. V St. Louis jsme museli řešit odehrání té arbitráží přiřčené smlouvy co nejrychleji, aby mohl podepsat novou dlouhodobou smlouvu a dával mu návrat do NHL ekonomicky smysl," doplnil Spálenka.

Sobotku totiž Omsk lákal k prodloužení angažmá. "Dali mu nabídku na dvouletý kontrakt opravdu vysokých parametrů, takže Vláďa měl hodně zamotanou hlavu, pro co se rozhodnout. Zvítězila touha zahrát si ještě v nejlepší lize světa a pokusit se dokázat si, že patří mezi nejlepší hráče na světě," uvedl Spálenka.

V NHL mělo o Sobotku zájem více klubů. "S předstihem jsme byli osloveni San Jose, kteří chtěli získat jeho práva. St. Louis však s trejdem nesouhlasilo a práva na Vláďu si podrželo," dodal Spálenka.