Moravskobudějovičtí hokejisté již mají tu nejméně oblíbenou část sezony za sebou. Na suché tréninky se scházeli po osm týdnů, ale ten minulý byl zároveň posledním. Kouč Žihadel Augustin Žák si však z předsezonního období nedělal těžkou hlavu a pro amatérské sportovce měl pochopení. „Hráči chodili po práci, takže o to složitější to měli. Trénink se podle toho musí uzpůsobit, trénovali jsme v rámci možností. Nemůžeme to zas nějak přehánět," říká lodivod Moravských Budějovic a zároveň dodává, že i přes časový handicap svých svěřenců je s průběhem letní přípravy spokojený.

Augustin Žák ani nevymýšlel pro své svěřence nic speciálního. „Dělali jsme takové klasické věci. Nejméně oblíbené bylo samozřejmě běhání, ale k tomu to patří. Více jsme se však snažili využívat posilovnu a nějaké hry, pro ty kluky je to určitě zábavnější a také jim to něco dá. Takové menší zpestření byl ještě spinning," popisuje letní program Žihadel Žák, jenž se už těší na led. „V létě je to hodně složité s tím, že spousta kluků pracuje nebo studuje. Ale na led tam už chodí skoro všichni, takže i ty tréninky jsou zajímavější."

Na zamrzlou plochu nastoupí Moravské Budějovice 7. srpna, tak jako je u nich zvykem, v Třebíči. Již dva dny nato sehrají Žihadla svůj první přátelský zápas.

Teď čeká svěřence Augustina Žáka volno až do začátku srpna. Před nástupem na led podstoupí moravskobudějovičtí hokejisté týden suchou přípravu.

Tréninky sice Žihadla během července mít nebudou, ale kouč Moravských Budějovic si našel způsob, jak udržet svůj tým ve formě, ačkoliv ho nebude mít pod kontrolou. „V pátek jsme vlastně skončili a kluky jsme si na tréninku zvážili. Docela na nás koukali, že jsme to po nich chtěli. Samozřejmě si je zvážíme i v srpnu a snad je to donutí udržovat se a jsem opravdu zvědavý, jaké budou výsledky," říká s úsměvem Žák, jenž zatím trest v případě nárůstu kil neprozradil. „Klukům jsem ale řekl, že pokud neprojdou, tak teprve uvidí, co je čeká za trest," prozrazuje uvolněně Žák.

Na letní přípravě ale pětapadesátiletý kouč tolik nelpí. „Samozřejmě, že je to důležitá část, ale je to amatérská soutěž a v druholigových podmínkách není potřeba to nějak zvlášť prožívat," prozrazuje Žák s tím, že se Žihadly na letní soustředění nevyrazí. „Důležité bude aby, byli kluci připraveni od srpna na ledě, a jak se kdo ukáže tam. Letní příprava s tím určitě souvisí, ale hlavně ať se snaží tam," říká Augustin Žák.

ONDŘEJ KRÁSNÝ