Olomouc sice nastoupila bez tří stabilních hráčů základní sestavy Dopity, Mikela a Pekra, ale i tak vyhrála 3:0. Za výhru vděčí Kohouti především mizerné koncovce hostů.

Kadaň nastoupila se soupiskou plnou odložených chomutovských hráčů. A ti od úvodu potvrzovali, že to s nimi domácí mít lehké nebudou. První část hry se odehrávala převážně před domácí brankou, ale defenziva Dukly v čele s gólmanem Novotným fungovala spolehlivě.

Skóre se změnilo až ve 24. minutě, kdy se prosadil Čachotský. Hosté téměř vzápětí po chybě domácích v rozehrávce šťastně vyrovnali, ale to už se začalo nad jejich ambicemi smrákat.

Severočeši totiž kromě nesporných hokejových kvalit předváděli i řadu nepěkných a nečistých zákroků, nad kterými často zůstával rozum stát. Dukla odskočila na 2:1 v přesilové hře, před druhou pauzou ještě pojistil vedení Hodek.

Poslední vzepětí Kadaně přišlo ve 42. po brance Mikšovice, které však znovu torpédovaly časté fauly hostů. A Dukla v přesilovkách nemilosrdně trestala! Se zvyšujícím se stavem rostla i frustrace hostujících hokejistů, která vyvrcholila likvidačním faulem Mazance i nepochopitelným výlevem asistenta trenéra Jiřího Recha na pozápasové tiskovce: „Tohle hodnotit nebudu,“ řekl jenom.

Domácí asistent Patrik Augusta tak mohl spokojeně konstatovat: „Dnešní duel rozhodly přesilové hry a to, že jsme byli disciplinovanějším týmem.“

Utkání vyšlo mimořádně především Danielu Hodkovi, který zakončil svůj střelecký účet na čtyřech brankách, navíc přidal jednu asistenci. „Já bych to nijak nepřeceňoval,“ uvedl po utkání Hodek. „Bylo to i o štěstí. Například u čtvrté branky to tam lízlo Řehymu beton, od kterého se to odrazilo do branky. Vypadalo to tak, že i z hov.. bych dal dneska gól,“ usmíval se jihlavský útočník.

Bez koncovky

Horácká Slavia měla v úvodu utkání navrch. Hned v první minutě se na Kašíka z levého křídla řítil Havlíček, jehož rána skončila vedle. Stejný hráč nepřekonal olomouckého gólmana po přihrávce zpoza branky. Vrcholem byla šance Havla v přesilovce. První ránu vykryl před prázdnou brankou obětavý obránce Nedbálek, druhou už zneškodnil přemisťující se Kašík. „Třebíč jen potvrdila, že v poslední době šance neproměňuje,“ řekl olomoucký trenér Petr Fiala. Oproti tomu Mora hned z první šance udeřila. Kolouch si vyjel od mantinelu mezi kruhy a trefil se k tyči.

Na začátku druhé části v přesilovce ještě Hrubce nepřekonal Selingr, ale několik sekund po vypršení třebíčského trestu zužitkoval přihrávku zpoza branky Haluza. Ještě před druhou sirénou hráli domácí přesilovku pět na tři, kterou však nevyužili.

Hosté se i po přestávce snažili utkání zdramatizovat a tlačili se dopředu. Jenže Kohouti hrozili z rychlých protiútoků. Když přečíslení dvou na jednoho zužitkoval Rác, bylo rozhodnuto.

„Odehráli jsme slušné utkání, byli jsme Olomouci více než vyrovnaný soupeř,“ posteskl si hostující kouč Kamil Pokorný. „Rozdíl byl ale v tom, že domácí dokázali své brankové příležitosti využít.“

KAREL LÍBAL
MAREK PALATKA