Už ve středu mohou získat definitivu či se vydatně přiblížit vyřazovacím bojům. Existuje však hned několik možných scénářů, jak mohou boje v prvoligové skupině o 9. – 16. místo dopadnout. Pokud si Horácká Slavia chce zahrát předkolo play off, musí ve zbývajících třech duelech získat čtyři body, při shodě dalších okolností může teoreticky na postup stačit i menší bodový zisk, ale jak se říká, jistota je jistota.

Kudy by tedy mohla vést cesta ke čtyřem postupovým bodům?

Dobrým odrazovým můstkem by se pro Horáky ve středu mohlo stát tříbodové vítězství v Písku, který už svoji pozici vylepšit nemůže. Právě výhra v Písku v normální hrací době by mohla Třebíči k definitivnímu postupu do vyřazovacích bojů stačit. Ale…

… museli by zaváhat konkurenti. Tedy Tábor prohrát ve Vrchlabí a Litoměřice doma s Chrudimí, což ve druhém případě příliš reálné není.

Trenér nekalkuluje

Proto zřejmě budou z hlediska Třebíče rozhodovat až závěrečná dvě kola. V nich hraje právě s týmy, které mají stále šanci se podívat do play off. V sobotu zajíždí Horáci do Benátek a následně v pondělí na domácím ledě přivítají Tábor.

Pokud ovšem nechce Třebíč spoléhat na zaváhání svých konkurentů, musí, jak už bylo řečeno, ve zbývajících třech zápasech ukořistit čtyři body.
„Kolik potřebujeme ještě bodů, nevím. Především se soustředíme na zápas v Písku,“ hlásil včera odpoledne trenér Horácké Slavie Kamil Pokorný.

I když Písek se už baráži nevyhne, i přesto to bude podle třebíčského kouče nesmírně těžký zápas. „Písek je sice poslední, ale doma v nadstavbě příliš zápasů neprohrál. Z toho je dobře vidět, že domácí hrad hájí velice dobře a hráči podávají stoprocentní výkon, rozhodně nic nevypouští. Je to proto pro nás velice těžký soupeř, jako jakýkoliv jiný tým v této skupině. Oni se už samozřejmě připravují na baráž, zároveň bojují o místa v sestavě, psychickou pohodu a přízeň diváků, proto musíme udělat vše pro to, abychom tento zápas zvládli,“ má jasno šéf třebíčské střídačky.

Nad Nerudou visí stále otazník

Horáci by se samozřejmě rádi odrazili od sobotního výkonu proti Kadani, který doma vyhráli 6:3. „Právě na minulý zápas chceme navázat, kdy jsme hráli jako tým. Předváděli jsme hokej ve velkém pohybu, velkém nasazení a nechyběla nám bojovnost, bez které to samozřejmě nejde,“ hlásí Pokorný.
Nyní už jde opravdu do tuhého, do konce dlouhodobé části zbývají jen tři kola, a zatím žádný z týmů nemá ještě jistotu play off. Nejlepší výchozí pozici má Třebíč, která skupinu B vede.

„Samozřejmě chceme potvrdit postavení v tabulce. V nejbližších dvou zápasech jedeme hrát ven, kde bychom chtěli ukořistit nějaké body, a pokud nebude rozhodnuto už dříve, potvrdit je doma s Táborem. I když to bude nesmírně těžké, chceme se v předkole play off udržet,“ prohlásil třebíčský brankář Stanislav Neruda, který minulý zápas po nepříjemném střetu nedochytal.

Ale v pondělí odpoledne byl odhodlaný nastoupit. „S masérem to zatejpujeme a uvidíme, zda s tím půjde chytat,“ říkal. Včera ale byl o něco tajemnější trenér Pokorný. „Zatím nechci prozradit, kdo bude chytat,“ nechal si kouč jméno gólmana pro sebe.

Kdo s kým hraje?

42. kolo: Písek – TŘEBÍČ, Kadaň – Benátky, Vrchlabí – Tábor, Litoměřice – Chrudim.

43. kolo: Litoměřice – Písek, Chrudim – Vrchlabí, Benátky – TŘEBÍČ, Tábor – Kadaň.

44. kolo: TŘEBÍČ – Tábor, Písek – Benátky, Kadaň – Chrudim, Vrchlabí – Litoměřice.