Jak už Deník informoval, Písek totiž koupil prvoligovou licenci od HC Vrchlabí, jenž deklarovalo, že je licence na druhou nejvyšší soutěž k mání, protože se ve městě bude hrát jen krajský přebor. Je ho bleskurychlý návrat do první hokejové ligy však musel ještě posvětit Český svaz ledního hokeje, to se stalo v tomto týdnu. „Žádost, kterou kluby předložily, splňuje podmínky stanovené Soutěžním a disciplinárním řádem ČSLH. Účastníkem první ligy se stal IHC Písek, zatímco HC Vrchlabí bude zařazen v příslušné krajské soutěži,“ citovala svazové prohlášení agentura ČTK.

Písek tak zkompletuje první ligu na čtrnáct celků. Jednu chvíli totiž dokonce hrozilo, že druhá nejvyšší soutěž se odehraje jen s třinácti týmy. Jelikož o vrchlabskou licenci dlouho nikdo neměl zájem. O tom, že to tak nebude, se začalo mluvit na konci června. „Do seznamu přátelských zápasu přibyl Písek. Bylo nám řečeno, že bude znovu hrát první ligu, proto na poslední chvíli shání prvoligové soupeře,“ přišel tehdy s tímto tvrzením jako první Richard Cachnín z HC Rebel Havlíčkův Brod, jenž má právě přáteláky A-týmu Rebelů na starosti. Písecké vedení sice nechtělo zprvu informaci potvrdit, jelikož nebylo vše oficiální, ale v dalších dnech se vše začalo rýsovat.

První hokejová liga se po několika letech experimentování vrací zpátky k osvědčenému modelu se čtrnácti účastníky, ačkoliv se loni hrála s šestnácti týmy. Soutěž totiž opustili dva celky – Znojmo, které míří do mezinárodní soutěže EBEL, a Tábor, který má značné finanční problémy a je v insolvenčním řízení.

Soutěž odstartuje 14. září. Nyní hokejisté vesměs užívají dny volna, jenže další fáze přípravy se rozběhne už v dalších dnech, ne jinak tomu bude i na Vysočině. Jako první z celků z Vysočiny působících v první lize se do další přípravy vrhnou v Třebíči, Horácká Slavia začne trénovat v úterý. „Pár dní chceme ještě trénovat na suchu a 25. bychom chtěli vyjet na led,“ prozradil před odchodem na dovolenou trenér Horáků Kamil Pokorný.

25. července by se k prvnímu tréninku na ledě měli hlásit i hráči jihlavské Dukly. Havlíčkobrodští Rebelové by poprvé na led měli vyjet o den dříve, tedy v neděli 24. července.