Běžela šestá minuta hry a třebíčský obránce Matič Podlipnik se postavil k trestnému střílení, které proměnil, čímž načal svůj velký večer. „Nájezdy nijak zvlášť netrénuji. Občas je jezdíme na konci tréninku, ale to je tak vše," přiznává Matič Podlipnik.

To ještě nevěděl, že do poloviny zápasu bude mít na kontě hattrick. Svou nechytatelnou ránou od modré čáry během dvojnásobné přesilové hry rozvlnil síť potřetí.

V tu chvíli Třebíč vedla 5:0 a spadl jí tak obrovský kámen ze srdce. Konečně se Horácká Slavia mohla radovat ze třech bodů. „Jsem rád, že se mi to podařilo, ale musím poděkovat svým spoluhráčům v lajně, mají na tom velký podíl."

Pro kabinu Třebíče je vítězství obrovsky důležité i co se týče psychického hlediska. „My jsme si věřili, že naše chvilka přijde. Věděli jsme, že předtím jsme také nehráli špatný hokej, ale chyběly tomu body, které strašně moc potřebujeme," ví slovinský reprezentant.

V závěru základní části nečeká na svěřence Jiřího Mičky lehké období. V dalším kole navíc Horácká Slavia narazí na velmi tvrdý oříšek v podobě českobudějovického Motoru. Třebíčští hokejisté ale nepanikaří. „Připravujeme se pořád stejně. Věříme v sebe a víme, že nehrajeme špatně. Nebudeme nic měnit. Jen musíme zlepšit hru v obranném pásmu a plnit pokyny, které si dáme."

Matič Podlipnik ze začátku sezony nastupoval v EBEL lize v barvách Bolzana. WSM liga je podle něj v kvalitě hodně podobná, ale přece jen rozdíly našel. „Je to trochu jiný hokej. Rychlost i kvalita přibližně stejná. V EBEL lize rozhodují a hrají větší individuality a zkušenější hráči. Ve WSM lize hraje více mladých hráčů," popisuje své zkušenosti z obou soutěží.

V Bolzanu byl po dohodě s italským klubem na měsíční zkoušce. Slovinec se však s vedením na smlouvě do konce sezony nedohodl, a šel zpět do Čech. Do Třebíče byl vyměněn z Jihlavy.

Jeho samotného i spoluhráče čeká ještě v závěru sezony tuhý boj. Na desáté Ústí nad Labem Třebíč ztrácí dva body.

Los navíc vzájemný souboj přiřkl možná symbolicky na poslední kolo základní části. Slovinský zadák by si ale přál, aby již bylo rozhodnuto o postupu Horácké Slavie.

ONDŘEJ KRÁSNÝ