ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – MORAVSKÉ BUDĚJOVICE 7:1

Opět bez několika stabilních opor základní sestavy, které znovu nahradili talentovaní dorostenci, vstoupili do sobotního derby hráči Žďáru nad Sázavou. Úvod utkání se nesl ve slavnostním duchu, když domácí oddíl ocenil své úspěšné mládežníky, kteří reprezentovali na olympijských hrách dětí a mládeže. Samotné utkání začalo ve velice svižném tempu. Aktivnější byl hostující mančaft, ale postupně přebíraly iniciativu Plameny. V 9. minutě střílel Kunstmüller, Brož jeho střelu jen vyrazil a univerzál Beneš poslal domácí do vedení. Střelec úvodní branky sehrál klíčovou roli také o sedm minut později, když pronikl do útočného pásma a jeho nahrávku zúročil Pleva – 2:0. Na rozdíl tří branek zvýšil v následující minutě Pytlík, definitivní KO pak Budějovicím zasadil v předposlední minutě úvodní dvacetiminutovky Vítek – 4:0.

Také začátek prostřední části patřil hostům, kterým do tempa pomohla výhoda dohrávané přesilové hry z první části. Tu sice nevyužili, ale na konci 22. minuty se už ve vyrovnaném početním stavu prosadil Horký – 4:1. Jakékoliv ambice Žihadel na možné zdramatizování zápasu hokejisté Žďáru rychle zamítli. Už za další čtyři minuty zužitkoval nahrávky Beneše s Hortem zakončující Stehlík – 5:1. Plameny dál pokračovaly v aktivní hře, ale hostující gólman Brož byl už pokaždé na správném místě.

Obraz hry se nezměnil ani v závěrečné třetině. Plameny byly v sobotu neuvěřitelně produktivní, důkazem byla situace ze 43. minuty. Samostatnou akcí se blýskl Gregar a bylo to už 6:1. Na hře Žďáru se tak příliš neprojevila absence elitního střelce Petra Štěpánka, který nemohl nastoupit kvůli poranění ruky z předcházejícího utkání na ledě Havlíčkova Brodu. Poslední slovo derby měl ten, kdo jej gólově také začal. Krásnou přihrávkou se minut před koncem prezentoval Kunstmüller a agilní Beneš zatloukl do rakve Moravských Budějovic poslední hřebíček – 7:1.

„Klukům bych chtěl poděkovat za disciplinovaný výkon. Navíc jsme se mohli opřít o výborného Jirku Slámu v brance, který nás podržel a pokud se Budějovice k něčemu dostaly, tak byl pokaždé na místě. Svým způsobem rozhodla už první třetina, v níž jsme byli velice produktivní, naproti tomu hosté své příležitosti nedokázali proměnit. Po tomto výsledku už jsme si prakticky zajistili druhé místo tabulky,“ pochvaloval si po jednoznačné výhře asistent trenéra Žďáru Radovan Biegl. „Zápas se nám nepovedl, soupeř byl lepší a také po zásluze zvítězil. Nezvládli jsme první třetinu, v níž jsme čtyřikrát inkasovali. Sice jsme ještě chtěli bojovat, ale dostali jsme další branky,“ hodnotil vysokou prohru trenér Žihadel Augustín Žák. V dalším kole se Plameny představí na ledě svého soupeře. Nadcházející sobotu čeká na žďárské hokejisty horká půda jihočeského Tábora. Žihadla v sobotu hostí na domácím ledě Kolín.

Branky a nahrávky: 9. Beneš (Kunstmüller), 16. Pleva (Beneš, Lojek), 17. Pytlík (Jícha, Lojek), 19. Vítek (Klodner, Beneš), 26. Stehlík (Hort, Beneš), 43. Gregar, 59. Beneš (Kunstmüller) – 22. Horký (Sobotka). Rozhodčí: V. Král – Vašíček, H. Král. Vyloučení: 8:9, navíc Peroutka a Horký (oba M. Budějovice) 10 OT. Využití: 1:0. Diváci: 785. Třetiny: 4:0, 1:1, 2:0. Žďár nad Sázavou: Sláma (Radosta) – Pleva, Hort, Lojek, Klodner, Poizl, Sedláček, Kolda – Beneš, Vítek, Pytlík, Kuřítko, Nagy, Jícha, Gregar, Stehlík, Kunstmüller, Krupka, Kovářů. Moravské Budějovice: Brož (Čáp) – Čermák, Kabelka, Sobotka, Pelikán, Kliment, Peroutka, Pucher ml. – Pucher st., Juráň, Matějka, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, J. Bulín, Salák, P. Bulín.

KOLÍN – HAVLÍČKŮV BROD 6:3

Do vedení šli Kolínští hned po půl minutě hry. Malý ztečoval Voženílkův puk pod víko. Ve třetí minutě bylo vyrovnáno, když se Třetina trefil mezi betony, ale byli to Kozlové, kdo v první třetině tahal za delší konec provazu. Byli aktivnější a odměnou jim byla druhá branka. Kadlec poslal kupředu Němce, ten přešel přes beka a kličkou zakončoval na 2:1. Na konci dějství podržel domácí parádně Sejpal, když chytil Chlubnův pokus z úniku. Kozlové tak do kabin nesli náskok a v úvodu druhého dějství ho ještě navýšili. Kadlec vleže při neúspěšném pokusu atakován havlíčkobrodským bekem ještě prodloužil puk na Březinu, a ten se trefil přesně k tyči – 3:1.

Psala se 28. minuta, když hostí v přesilovce pod víko snižovali. Ještě ale před druhým hvizdem Středočeši vrátili na svou stranu dvoubrankové vedení. Nakopl je k tomu i Sejpal, který pokryl nařízený nájezd Třetiny. Branku na 4:2 si připsal Březina. V přesilovce zpoza brány chtěl přihrávat, ale nakonec překvapil všechny, především gólmana hostí, vyjel a vystřelil.

V poslední třetině to byl boj. Hosté se snažili zápas otočit, ale Kozlové se prali jak lvi a Sejpal čapal. Když pak v 54. minutě domácí ujeli a Panna zvýšil na 5:2 a vzápětí Zumr z mezikruží na 6:2 a bylo hotovo. Sobotní zápas patřil Kolínu. Lídr tabulky nakonec neměl šanci. Sice ještě v závěru snížil na 6:3, ale nic to neměnilo na tom, že Kolín vyhrál a získal tři body.

Branky a nahrávky: 1. Malý (Voženílek), 8. Němec (J. Kadlec st.), 24. Březina (J. Kadlec st.), 36. Březina (Panna, Pýcha), 54. Panna (Malý), 55. Zumr (Morkes) – 3. Třetina (Přidal, T. Semrád), 28. Lacina (T. Semrád, Endál), 59. Milfait (Beneš, Vala). Rozhodčí: Jaroslav Beránek – Daniel Horažďovský, Kryštof Ovsík. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:1. Diváci: 1126. Třetiny: 2:1, 2:1, 2:1. Havlíčkův Brod: Novák (54 Marek) – T. Semrád, Lacina, Vala, Kulhánek, Kříž, Kopic, Balgalvis – Přidal, Třetina, Endál – Voříšek, Milfait, Šuhaj – Chlubna, Kuchta, Kozlík – Beneš, Michálek.

PELHŘIMOV – DAVID SERVIS ČESKÉ BUDĚJOVICE 2:5

Oběma soupeřům šlo o hodně, proto v první třetině byla patrná píše snaha neinkasovat. Skóre se měnilo ve 14. minutě, kdy se z přesilovkového závaru prosadil hostující Radoš. Na přestávku se šlo za nerozhodného stavu, Vysloužil sice v 16. minutě netrefil puk ideálně, ten přesto skončil za zády Dudáčka. Ve druhé třetině urputný boj pokračoval, snahu Pelhřimova ničila častá oslabení. Když se zápas lámal do své druhé poloviny, vzali si slovo opět hosté. Marek ze skrumáže před Hlaváčem namířil přesně a bylo to 1:2. Lední Medvědi se opět zmohli na rychlou odpověď. Po krásné akci Plachého podruhé slavil Vysloužil. Jenže radost domácích měla jepičí život. Kombinace hostů slavila o necelou minutu později úspěch, prosadil se Šulčík.

Do třetí třetiny vstoupili domácí s cílem otočit skóre, což by jim alespoň prodloužilo naději na účast ve vyřazovacích bojích. Po několika šancích, které lapil Dudáček, se ale ve 46. minutě prosadil Dančišin a dal hostům potřebný klid. Domácí se pak marně snažili o korekci výsledku, Dudáček už nekapituloval. Naopak v 55. minutě orazítkoval vítězství hostů Radoš.

Branky a nahrávky: 16. Vysloužil (Martin Hadrava), 35. Vysloužil (Plachý) – 14. Radoš (Šulčík), 30. Marek (Macháček), 36. Šulčík (L. Kříž), 46. Dančišin, 55. Radoš (Šulčík). Rozhodčí: Vrba – Musil, Kleprlík. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:2. Třetiny: 1:1, 1:2, 0:2. Pelhřimov: Hlaváč – Kohút, Kubát, Oščádal, Port, D. Kasalý, Kalenda, Pospíchal, Votápek, Kopic, Plachý, F. Kasalý, Marek Hadrava, Martin Hadrava, Kaminsky, Vysloužil, Siřiště, Šulák.

Ostatní výsledky 33. kola: Nymburk – Písek 4:1, Klatovy – Tábor 5:3.

1. H. BROD 33 21 3 2 7 168:97 71
2. ŽĎÁR N.S. 33 20 3 2 8 149:109 68
3. M.BUDĚJOVICE 33 18 3 1 11 128:103 61
4. Kolín 33 17 3 3 10 112:90 60
5. Tábor 33 16 1 2 14 105:104 52
6. Nymburk 33 12 2 5 14 112:110 45
7. Klatovy 33 12 3 3 15 115:147 45
8. DS Č. Budějovice 33 11 3 3 16 117:130 42
9. PELHŘIMOV 33 10 1 1 21 112:153 33
10. Písek 33 5 1 1 26 74:149 18

Program příštího kola (sobota): David Servis České Budějovice – Klatovy, Tábor – ŽDÁR NAD SÁZAVOU, MORAVSKÉ BUDĚJOVICE – Kolín, HAVLÍČKŮV BROD – Nymburk, Písek – PELHŘIMOV.